ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Гешев видя нарушение на Конституцията в поканата да се яви в парламента

Парламент Иван Гешев

Главният прокурор Иван Гешев се яви на извънредно заседание на парламентарната антикорупционна комисия. Повод за изслушването му са експертизите, поръчани от прокуратурата за това дали  снимките с кюлчетата и евробанкнотите, за които онлайн издания твърдят, че са заснети в правителствената резиденция "Секвоя" по време на управлението на Борисов, са истински.  В изслушването участват и евродепутатите Елена Йончева, Цветелина Пенкова, както и журналистите Атанас Чобанов и Иван Бакалов.

Преди изслушването Гешев произнесе яростна тирада за некоректната според него покана да се яви спешно пред комисията. "Едва ли е коректно в 16 ч. да се получава покана и да се иска в нарушение на закона и Конституцията определена информация до 17 ч. Едва ли е коректно тази форма на спешност, надявам се тя да не говори за липса на държавност“, заяви Гешев на влизане в парламента. Той уточни, че не е длъжен да се отзовава на подобни покани, а депутатите нямали право да го викат в тази комисия, а само в ресорната по правни въпроси. Гешев обаче обяви през зъби, че се е явил от уважение.

Както е известно, евродепутатът от ЕНП Томаш Здеховски обяви тази седмица, че е получил информация от българската прокуратура за петорна експертиза върху снимките от спалнята на бившия министър-председател Бойко Борисов. Според нея, кюлчетата и пачките, които се виждат на снимките, са монтаж и са с различна резолюция.

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков попита защо на изслушването е поканена евродепутата Елена Йончева, но не и Андрей Новаков. ГЕРБ се опита да отклони вниманието от темата с искането на Анна Александрова да бъдат изслушани Кирил Петков и Лена Бориславова за прословутите записи с тях. Биков също поиска на следващото изслушване двамата да присъстват, за да кажат има ли записът от стълбището има  отношение към назначаването й в Българската банка за развитие. "Защото това е конфликт на интереси. Тези записи истински ли са, или не са", запита той.

Очевидни бяха опитите на депутатите от ГЕРБ и ДПС да спасят главния прокурор от въпроси за петорната експертиза на снимките от спалнята на бившия премиер Бойко Борисов. Според тях заседанието на парламентарната антикорупционна комисия било нелегитимно. С това твърдение се отвори напълно ненужна дискусия за правилата за работа на комисията, която доведе до напускането на част  от участниците в заседанието. В същото време Гешев не се спря да повтаря, трябва да си тръгва, защото имал ангажимент. "Прочетох някъде, че българското общество не е информирано, то се информира при определени законови положения. Наблюдаващите прокурори трябва да я дадат, а не главният прокурор", заяви той. 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст