ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

България отбелязва 185 г. от рождението на Васил Левски

Портрет на Васил Левски

На днешния ден си спомняме за Васил Иванов Кунчев – Васил Левски, роден през 1837 г. в подбалканския град Карлово. Идеологът и организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация (ВРО), живя само 36 г., но какъв живот. Наричан е и Апостола на свободата заради организирането и разработването на революционна мрежа за освобождаване на България от османско владичество. Пътува из страната и създава частни революционни комитети, които да подготвят обща революция. Неговата мечта е чиста и свята република, в която всички да имат равни права, независимо от своята народност и вероизповедание.

Център на тържествата е Карлово. В храма "Свети Николай" ще бъде отслужена литургия,  след което присъстващите ще поднесат венци и цветя на  гроба на майката на Левски Гина Кунчева. 

В града вече са участниците в Седмия национален поход на туристите-ветерани „Троянски Балкан – по пътеките на Апостола“. Над 60 човека от 23 български градове положиха венец и сведоха глави пред паметника на Васил Левски. В продължение на 4 дни участниците в похода изминават маршрута Троянски проход – заслон „Орлово гнездо“ – хижа „Дерменка“ – х. „Добрила“ – х. „Васил Левски“ – х. „Балкански рози“ – х. „Хубавец“, за да стигнат до родния град на Левски.

Държавният глава Румен Радев ще посети Карлово, където ще участва в отбелязването на 185 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски. Тържествен митинг-заря на площад „Васил Левски“ по традиция ще бъде кулминацията на проявите, посветени на рождената дата на националния герой. 

От 1997 г. рождената дата на Васил Левски се чества като празник на Карлово. Между 1953 и 1962 г. градът носи името Левскиград

В Карлово е Националният музей "Васил Левски" – родната къща на Апостола. Той обхваща родната му къща, експозиционна зала, мемориален параклис „Всех святих болгарских“, Чардаклиевата къща и Онбашиевата къща.

От 1992 г. град Левски, единственият у нас, който носи името на Апостола, отбелязва 18 юли като празник на града.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст