ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Нинова: Няма да имитираме преговори. Нужен е стабилен кабинет!

Парламент БСП

Имаме сериозно желание да направим редовно правителство, нямаме никакво намерение да имитираме преговори, да тупаме топката, очаквайки избори. Това заяви председателят на БСП, вицепремиер и министър на икономиката и индустрията в оставка Корнелия Нинова при започване на разговорите в парламента с "Продължаваме Промяната" за съставяне на правителство с получения трети мандат. Левицата ще направи всичко възможно, за да има България работещо правителство, обеща Нинова.

„Вие сте водещата сила, очакваме от вас да ни предложите министър-председател“.

Допълнителна политическа криза не трябва на България, отбеляза пък съпредседателят на ПП и премиер в оставка Кирил Петков. Още повече, че има 22 закона, които трябва да бъдат приети в следващите месеци във връзка с Плана за възстановяване и устойчивост.

Нинова обяви, че днес ще бъдат потърсени и другите партньори от досегашната четворна коалиция. Тя изрази надежди, че те ще седнат на масата за преговори на основата на изработената вече програма.

В преговорния екип на БСП са, освен лидерът Корнелия Нинова, председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски и заместник-председателите на БСП Атанас Зафиров и Ирена Анастасова.

От страна на "Продължаваме промяната" в срещата участват лидерите на ПП – премиерът в оставка Кирил Петков, вицепремиерът и министър на финансите в оставка Асен Василев, председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров и Никола Минчев.

В последните месеци работихме много конструктивно, отбеляза от своя страна Петков. "Повишаването на пенсиите беше повече отколкото се е случвало в последните десет години", изтъкна той и добави, че в областта на икономиката също е постигнато много. "Имаме най-големия растеж в областта на индустриално производство в Европа", припомни премиерът в оставка.

След края на разговорите стана ясно, че от ПП са поискали мандатът да бъде задържан, докато бъде приетo антикорупционното законодателство –  Законът за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество и изборът на вътрешния министър в оставка Бойко Рашков за председател на Антикорупционната комисия.

Преди ден президентът Румен Радев връчи на "БСП за България" третия проучвателен мандат за съставяне на правителство. Тогава социалистите обявиха, че ще започнат консултации с досегашните си коалиционни партньори в опит за съставяне на нов кабинет. А като най-голяма парламентарна група, първи ще бъдат поканени "Продължаваме промяната".

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст