ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

От ИТН подкрепят антикорупционния закон, искат да има кабинет

Парламент Любомир Каримански

"Има такъв народ" подкрепя антикорупционния закон и има предложения по програмата за управление. Това заяви председателят на бюджетната комисия и депутат от ИТН Любомир Каримарски. "Мисля, че ще се случи третият мандат или поне аз бих искал да се случи", каза той пред репортери преди заседанието на бюджетната комисия.

Запитан за условието на "Продължаваме Промяната" да се приеме Законът за противодействие на корупцията и вътрешният министър в оставка Бойко Рашков да бъде избран за председател на КПКОНПИ, Каримански отговори, че не е чул ултиматумът, който е поставен. "Ние сме "за" антикорупционният закон да се приеме, нека да видим нормите какви ще бъдат, как ще бъдат разписани точно и оттам нататък ще реагираме", добави депутатът. И посочи, че в парламентарната група на ИТН не са обсъждали кандидатурата на Бойко Рашков, но според него е по-важно какъв закон ще се приеме. "Не правим закона според човека, а за да бъде устойчив и стабилен във времето", счита той.

По повод изразените по-рано от ИТН възражения към законопроекта за противодействие на корупцията, Каримански коментира, че "не толкова разминавания, уточнявания има". Според него в хода на дискусиите и между първото и второто гласуване всичко това може да бъде "доизработено".

Той потвърди, че от ИТН са готови със своите предложения по управленската програма на ново правителство с третия мандат. "Обсъдили сме една голяма част от тях. Това, което видяхме или което ни беше предоставено, се припокрива с коалиционното споразумение, с това, което и ние отстояваме. Не мисля, че има кой знае какви различия, по-скоро неща, които в детайл трябва да уточним", поясни депутатът.

Попитан дали от ИТН ще намерят общ език с "Продължаваме промяната", Любомир Каримански отговори: "Защо да не намерим? Стига с тези остри думи. Смятам, че има много по-важни неща, като например да устоим на кризата, която се задълбочава, на рецесията, която ни очаква вероятно, на това, че Европейската централна банка ще увеличи повече лихвата, отколкото се възнамеряваше в началото, което ще повлияе и на корпоративните кредити, а това не е малко", отбеляза председателят на бюджетната комисия. И уточни, че не е обмислял, нито е готов да заеме поста министър на финансите.

За заявката на ИТН за кабинет без Кирил Петков и Асен Василев Каримански заяви, че този въпрос отново е свързан с личности. А по-важното е да се видят програмата и политиките, които ще бъдат разписани. Основното преди програмата е да се намерят обща комуникационна стратегия и план на работа, смята той.

В сряда (20 юли) от БСП ще проведат с ИТН преговори за съставяне на правителство, обявиха по-рано днес от пресцентъра на левицата. Днес се състояха първите консултации с ПП.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст