ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

У нас е идентифициран нов подвариант на Омикрон

омикрон

Три проби (две в София-град и една в Бургас) с подварианта ВА.4 на Омикрон бяха установени у нас след целогеномно секвениране на 165 проби, взети от пациенти с коронавирусна инфекция в периода 1 юни – 6 юли, като са изпратени от 14 различни лечебни заведения от 16 области на страната. При всички е установен вирусният вариант Омикрон. Нараства броят на пробите, при които е установен по-заразният подвариант BA.5, като през юни те са представлявали 37,7% от всички изследвани проби, а за периода от 1 до 6 юли – 68,4%, което го прави доминиращ.

Най-голямо разпространение на BA.5 се наблюдава в София-град – при 38 от пробите, следван от Варна – 13 проби и Пловдив – 5 проби. В областите Добрич, Ловеч и Смолян ВА.5 не е идентифициран.

През май 2022 г. двата подварианта на Омикрон – BA.4 и BA.5, бяха обявени от Световната здравна организация и Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията за "будещи безпокойство". Те бяха установени за първи път в Южна Африка, съответно през януари и февруари 2022-ра. Имат много от мутациите, присъщи на първоначално установения вариант Омикрон, но са с повече общи черти с BA.2. И притежават редица допълнителни мутации, някои от които могат да променят характеристиките на вируса.

И двата нови подварианта носят мутацията L452R в гена на т. нар. шипов протеин, която преди това беше открита единствено при Делта варианта на SARS-CoV-2. Шиповият протеин е важен, тъй като се използва от вируса, за да заразява човешките клетки и определя колко лесно се предава вирусът. Тази мутация прави вируса по-заразен и може да му помогне частично да избегне имунната защита.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст