ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Володимир Зеленски прочиства тайните служби от предатели

Володимир Зеленски

Украинският президент Володимир Зеленски смята да уволни още служители на тайните служби. Преди ден Зеленски отстрани шефа на разузнаването Иван Баканов и главния прокурор Ирина Венедиктова.

В момента в Киев се водят разследвания за държавна измяна в редиците на тайните служби. Очаква се, че 28 служители ще бъдат съкратени. Те заемат различни високи постове в украинските служби, уточнил е Зеленски в последното си видеообръщение.

Макар и на различни нива в йерархията, причините за тяхното освобождаване са сходни – незадоволителни резултати от работата им, които се дължат на сътрудничество с Русия. Зеленски посочва, че в момента се водят над 650 наказателни дела за държавна измяна.

„Над 60 служители на прокуратурата и тайните служби останаха в окупираните територии и работят срещу нашата държава“, възмути се Зеленски. Той има подозрения за "множество престъпления срещу устоите на националната сигурност". Във видеообръщението си Зеленски говори за "връзки между украинските служители на правоохранителните органи и руските специални служби". Именно те повдигат "сериозни въпроси" към началниците. "На всеки един от тези въпроси трябва да бъде даден отговор“, подчертава украинският президент.

Заместник-началникът на президентския кабинет Андрий Смирнов потвърди, че се водят разследвания за предателства. По думите му месеци след началото на войната „продължаваме да откриваме хора, извършили подобни действия, във всяка от нашите служби“.

Украйна има проблем и с така наречените вражески артилерийски наблюдатели. Президентът Зеленски е разпоредил те да бъдат възприемани за предатели и срещу тях да се предприемат съответните мерки. Преди време Виталий Ким – военният губернатор на област Николаев, която бе тежко засегната от руски обстрел, предложи награда от 100 долара за залавянето на артилерийски наблюдател.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст