ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Кризисна ситуация – над 500 чужденци, избягали у нас за 24 часа

Калина Константинова

Вицепремиерът Калина Константинова внесе за гласуване на заседанието на Министерския съвет нов оперативен план за временна закрила. По информация на пресслужбата на Министерския съвет той е напълно обновен и много детайлен.

Константинова уточнява, че промяната е извършена, след като кризисният щаб на кабинета „Петков“ посрещна най-голямата бежанска вълна в историята на България – "без никаква завещана административна и оперативна подготовка на институциите".

Константинова отчита, че още в първите дни на кабинета те били поставени в ситуация да посрещат невиждана по мащаб бежанска вълна. Установили, че съществуващият план отпреди години е неприложим.

В същото време въпреки трудностите, те предоставили на всички бягащи от войната в Украйна, от които 30% били деца, – 100% временна закрила. "Заедно с екипа на Оперативната координационна група на практика изградихме един изцяло нов свят, за да се справим с толкова тежка ситуация, в която имаше всички предпоставки за тежка хуманитарна криза.

В новия план за временна закрила са разписани всички успешни практики, процеси и стандарти, които разработи нашият екип през последните 5 месеца" – обявява Калина Константинова и допълва, че целта на този документ е да послужи на всички институции, които след нейния мандат ще поемат отговорността за хората с временна закрила.

В Плана се предвижда за кризисна ситуация да се приема, „когато в рамките на 24 часа повече от 500 чужденци, търсещи временна закрила, са преминали държавната граница“. Разписан е и ясен списък на заложените функции и задачи, условията и реда за ресурсно осигуряване на престоя в страната на чужденци, потърсили и получили временна закрила.

Планът разгръща различни варианти, при които определяща е степента на предвидимост и управляемост на кризата. Като най-важна стъпка в създаването на Плана се смята включването на всички отговорни местни, централни и международни институции и ясното разпределение на техните задачи и ангажименти.

Предвидено е активна роля да има новосъздаденият Съвет за развитие на гражданското общество чрез създаване на координационни механизми за включване на неправителствени организации в процесите за подпомагане и интегриране на потърсилите и получилите временна закрила.

С оглед на редица добри практики, които щабът е създал и изпълнява пред последните 5 месеца, са разписани и точни инструкции и задачи на българските институции. На МВР е поверена ролята за разгръщане и организиране на изграждането на пунктове за първоначален прием (ППП), в зоните на ГКПП, граничната зона или в места по преценка на щаба.

В документа е записано, че „Министерството на вътрешните работи (МВР) осигурява контрола и координацията на дейностите в ППП, изградени на ГКПП или в гранични зони; предоставя налични материални активи, човешки ресурси и организира изграждането на временните приемателни центрове (ВПЦ и транзитни (буферни) приемателни центрове (ТПЦ) за временно настаняване, и подпомага управлението им“.

На Министерство на туризма се поверява задачата да разработва и администрира хуманитарните програми и при необходимост да настанява бежанци с временна закрила във ведомствени и други почивни бази и хотели.

Новият план за временна закрила препоръчва при подобни кризи да бъде създаван Национален оперативен щаб към Министерския съвет, който да осъществява взаимодействието с представителя на Върховния комисар на ООН за бежанците, Европейската комисия, Българския червен кръст, Международната организация по миграция, както и други български и международни правителствени и неправителствени организации.

Пълното съдържание на новия план за временна закрила предстои да бъде публикуван на сайта на Министерския съвет.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст