ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Огромна победа за правителството – спешна помощ по въздуха

Министерски съвет Кирил Петков

С неочаквано отношение към министъра на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов започна редовното заседание на Министерския съвет.

"Ако министърът на регионалното развитие се съгласи, на 194 общини ще бъдат раздадени 426 млн. лева, като това ще повлияе 5.9 млн. граждани, като тези средства ще се изразходват прозрачно и много български граждани ще могат да усетят позитивния ефект от тях" – отбеляза премиерът в оставка Кирил Петков. Думите му бяха казани с такъв тон, че се създаваше впечатление, че той много държи на мнението на Караджов.

Преди това Петков уточни, че вчера, 19 юли, работната група, сформирана предишната седмица, е приключила работа и е решила какъв да бъде планът, по който въпросните 426 млн. да бъдат раздадени на общините за общински проекти.

"Днес в оперативното заседание ще обсъдим в детайли този план" – подчерта Кирил Петков.

Като добра новина той отчете, че вече спешната медицинска помощ ще може да се извършва и по въздух. Правителството вече е пуснало обществена поръчка за шест хеликоптера, които ще бъдат финансирани по Плана за възстановяване и развитие.

"България най-накрая ще има спешна медицинска помощ, която ще може да помага на българските граждани в рамките на 60 минути след инцидента или в така наречения златен час. Това е една огромна победа за българското правителство и българските граждани.

Едновременно с това Кирил Петков поздрави вицепремиера Калина Константинова и министъра на туризма Христо Проданов, че средствата за хотелиерите, посрещнали украинските бежанци, ще бъдат изплатени още днес с решението това да стане с 80 млн. лева европейски средства по съответните програми.

Накрая Кирил Петков сподели впечатленията си от проверката в "Брикел" в Гълъбово, която той извършил заедно с вицепремиера и министър по околната среда и водите – Борислав Сандов.

"В проверката бяха включени РЗИ, за което благодаря на министъра на здравеопазването, РИОСВ, Пожарната безопасност, Инспекцията по труда на министър Георги Гьоков. Бе подаден и сигнал към ДАНС, за да се види дали и по какъв начин Христо Ковачки е свързан с управлението на "Брикел". Нещата, които установихме, ни потресоха – по време на проверката имахме 15 пъти над нормата серен диоксид и 27 пъти над нормата – фини прахови частици. Дори екипът, който проверяваше и прекара два часа на обекта, се почувства зле. Само след два часа! Не мога да повярвам, че в такива условия работят български граждани и ще чакам в най-кратък срок всички институции да ми дадат доклад, за да  видим какви да бъдат следващите стъпки във връзка с това невероятно замърсяване, което се случва ежедневно на този обект" – коментира възмутен министър-председателят в оставка.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст