ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

От ЕП настояват за диалог между Китай и Тайван

Тайван

Пекин трябва да започне диалог с Тайван. Затова е призовала Никола Бер, която е един 14-е заместник-председатели на Европейския парламент. Това е станало по време на нейна официална среща с тайванския президент Цай Ингвен. Китай от години смята Тайван за своя територия и заплашва да анексира острова със сила.

Посещението на Никола Бер е част от поредица активни действия на европейски и американски политици, които се стремят да противодействат на агресивното поведение на Китай и на опитите му да изолира Тайван.

По този повод Бер призовала властите в Пекин да се въздържат да отправят заплахи, подчертавайки, че Тайван е остров с демократично самоуправление, който има право сам да избира бъдещето си, предаде АП.

Заместник-председателят на ЕП изтъкнала важността на задълбочаването на икономическите отношения между Тайван и ЕС, като призовала той да бъде допуснат да участва в Световната здравна асамблея и приканила ЕС да увеличат представителите си на острова. Не на последно място тя отбелязала колко ценни са 20-е резолюции, приети от Европейския парламент в подкрепа на Тайпе от началото на миналата година. В същото време от Министерството на външните работи в Пекин осъдиха посещението на Бер в Тайван и порицаха приетите от Европарламента протайвански резолюции.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст