ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

От ИТН заявиха готовност да участват в нова четворна коалиция

Консултации Итн БСП Корнелия Нинова Ива Митева

БСП провежда разговори за съставяне на кабинет с третия мандат. Срещата днес е с представители на "Има такъв народ". В отворената за медиите част от ИТН заявиха готовността си да участват в нова четворна коалиция. 

В началото на срещата лидерът на левицата Корнелия Нинова предупреди, че от партията ѝ имат сериозни намерения да опитат да направят правителство, защото знаят какво очаква държавата в предстоящите зимни месеци и че не смятат да губят време в напразни преговори. "Затова ви моля да кажете вашата позиция. Сериозно ли искате да направим правителство? Искаме правителството да работи по програмата на трите партии (ПП, БСП и ДБ – бел. ред.), която приехме при първия проучвателен мандат. Вчера говорихме и с "Продължаваме промяната" – програмата е отворена за "Има такъв народ". След като не сте участвали в предишните разговори, е напълно нормално да дадете мнение. Затова, ако имате воля да седнем да разговаряме за правителство, притиснати от кризи и загрижени за хората, да седнем с тази цел", призова Нинова. 

От ИТН заявиха, че приемат да работят по програмата на "Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България" и идват на консултациите с готови предложения по нея. "Още след като стана ясно, че отново се завърта т. нар. парламентарна рулетка, ние обявихме, че ще сме диалогични и че според нас трябва да се формира кабинет с партиите от четворната коалиция. Програмата до голяма степен припокрива коалиционното споразумение, въпреки че има някои дискусионни моменти. Идваме с готови предложения, защото не участвахме при изготвянето ѝ", обясни председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов. Той обаче не пропусна да се заяде с "Продължаваме промяната" и о̀пита им да си осигурят парламентарно мнозинство, за да направят правителство с първия мандат. "Благодаря ви, че не тръгнахте да ни обикаляте депутатите един по един и да им обяснявате колко са важни и свободни", каза Йорданов.

И днес структура и състав на Министерския съвет няма да бъдат обсъждани, съобщи Нинова, тъй като целта на първия кръг преговори е да се намери мнозинство по управленската програма.

"Благодаря за поканата. Днес ще покажем дали имаме мъдрост да управляваме. Твърдо заявяваме, че сме готови на конструктивни разговори. Убедени сме, че избори не са необходими – те само ще задълбочат кризата и вероятният изход от тях ще бъдат още едни избори. Да загърбим егото си, за да съставим кабинет", апелира Ива Митева от ИТН. "За програмата – имаме съвпадения по почти всички точки. Ще работим за реформа на съдебната система, здравеопазването, образованието, социалната политика и антикорупционното законодателство", допълни тя.

Левицата започна консултации за съставяне на кабинет, след като получи третия мандат от президента Румен Радев. Първата среща вчера беше с най-голямата парламентарна група – "Продължаваме промяната". Структура и състав на бъдещ кабинет засега не са обсъждани. От ПП поставиха условие за продължаване на разговорите – да бъде приет антикорупционният закон и вътрешният министър в оставка Бойко Рашков да оглави КПКОНПИ.

От БСП са на мнение, че кандидат-премиерът трябва да бъде излъчен от най-голямата парламентарна група. От ПП засега обявиха, че са се обединили около кандидатурата на Асен Василев, който беше предложен за министър-председател и при получаването на първия мандат. Искането на ИТН обаче е премиер да не бъде нито Василев, нито министър-председателят в оставка Кирил Петков.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст