ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

КС: Шефът на КЕВР е назначен в нарушение на Конституцията

Парламент комисия по енергетика Станислав Тодоров КЕВР

Конституционният съд обяви за незаконен избора на Станислав Тодоров за председател на Комисията за енергийно и водно регулиране. Решението е прието с девет гласа. Съдия Соня Янкулова е подписала решението с особено мнение. Предстои съдът да публикува цялото решение и мотивите на конституционните съдии.

На 9 февруари Народното събрание избра Станислав Тодоров за председател на КЕВР. Номинацията му бе издигната от парламентарната група на "Продължаваме Промяната" и бе подкрепена със 128 гласа "за", 13 бяха "против", без въздържали се.  

Съдът беше сезиран от депутати от групата на ГЕРБ-СДС. В искането си те настояват за отмяна на решението на парламента, защото процедурата за избор на председател на енергийния регулатор е започнала при едни условия, а е завършила при други. Тодоров не отговарял нито на заварените, нито на променените условия. От опозицията твърдят още, че са били нарушени принципите за политическия плурализъм и равнопоставеност, защото са били лишени от възможността да номинират кандидати.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст