ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

От ГЕРБ обвиниха Петков, че е крил доклад на ДАНС за Gemcorp

Парламент вот на недоверие към кабинета на Кирил Петков Десислава Трифонова

От ГЕРБ поискаха обяснение от премиера в оставка Кирил Петков какво е довело до решението за прекратяването на меморандума с корпорацията Gemcorp. Депутатите от партията на Бойко Борисов настояват премиерът, финансовият и енергийният министър в оставка да отговорят защо и как е сключен меморандумът с компанията. В петък тримата ще бъдат изслушани от временната ресорна парламентарна комисия.

От ГЕРБ твърдят, че фирмата има регистрирани офшорни компании. В декларация депутатът Десислава Трифонова упрекна Петков, че крие информация от доклад на ДАНС. "Не знаем кой предложи Gemcorp и как беше избрана тя, защото те до ден днешен не са ни отговорили. Кирил Петков е крил в кабинета си доклад на ДАНС в продължение на три месеца и не е предприел нито едно действие за неговото прекратяване (на меморандума – бел. ред.). Крил е в кабинета си далавера за 1 млрд. долара. Освен това ни е излъгал за проверките на ДАНС. Нали беше ултра невероятна инвестиция, защо ни отнехте светлото бъдеще? Какво не искат Кирил Петков и Асен Василев да се знае", попита Трифонова.

"Това е необвързващ документ. България не е ощетена и не може да бъде ощетена. Ние не сме изхарчили нито лев, не може да се говори за корупция. Прекратяването на води до негативи, от меморандума би имало само позитиви, но правителството реши той да бъде прекратен", обясни депутатът от ПП Владимир Табутов.

В телевизионно интервю в четвъртък вечерта (20 юли) Петков обяви, че правителството е решило министърът на енергетиката в оставка Александър Николов да прекрати меморандума с корпорацията Gemcorp. Министър-председателят увери, че това решение няма да доведе до плащания на неустойки от българската страна. "Прекратяваме го, за да изчезне тази тема от публичното пространство. Този меморандум беше като писмо за намерения. Той нямаше никакъв обвързващ характер и нищо няма да плащаме", изтъкна премиерът.

Документът за сътрудничество между и Gemcorp и България за планиране и изпълнение на проекти за чиста енергия, за развитие на ядрената енергетика и за защитата на критичната енергийна инфраструктура беше подписан през март. След което бяха повдигнати въпроси за предходно участие в компанията на свързани с Русия лица. Петков обеща пълна проверка на данните. На 2 април началникът на кабинета Лена Бориславова съобщи, че руски парични потоци не са установени. Заради казуса беше създадена и временната парламентарна комисия. На последното си заседание тя прие в петък (22 юли) да изслуша премиера и министрите на финансите и на енергетиката в оставка Асен Василев и Александър Николов. А при закрити врата комисията изслуша доклад на Държавна агенция "Национална сигурност", представен от председателя ѝ Пламен Тончев. Шефът на комисията и депутат от БСП Емил Георгиев увери, че този меморандум не е опасен за България. И уточни, че ДAНС не е потвърдила публичната информация за намеса на руски капитали във фирмата.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст