ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Замитането на катастрофата край Своге продължава

катастрофа своге

Тричленен състав на Апелативен съд – София потвърди изцяло определение на Софийския окръжен съд (ВЧНД №110/2022 г.), с което през януари 2022 г. бе прекратено и върнато на прокуратурата за отстраняване на допуснати на досъдебната фаза съществени нарушения на процесуалните правила, делото за катастрофата край Своге от август 2018 г. , при която загинаха 20 човека.

Според магистратите, във внесения обвинителен акт на прокуратурата по отношение на две от подсъдимите лица – Б. Иванов и И.Иванов – се установява дефицит на факти, който засяга пълнотата и на обвиненията спрямо тях и ограничава правото им на защита.

Веднъж вече (Определение на САС от 25.05.2021 г. по ВЧНД 491/2021) Апелативният съд е дал указания за детайлно изложение на факти, които да вменяват отговорност на тези подсъдими за посочените нарушения на специалните норми от Закона за устройство на териториите (ЗУТ). Но, тъй като и с настоящия обвинителен акт дадените от САС указания не са изпълнени в цялост, делото следва да бъде върнато на прокурора с оглед преценката за евентуалното представяне на необходимите релевантни факти, ако все още се поддържа обвинението за тези нарушения по чл. 163, ал. 2, т. 4 и т. 5 от ЗУТ, сочат магистратите.

Нарушението е отстранимо и поради това делото се връща на прокуратурата. Определението на САС е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст