ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Акценти за 21 – 27 юли от Banker Weekly

Четете в новия брой

ЧЕТЕТЕ НОВИЯ БРОЙ НА В-К “БАНКЕРЪ“

В АПИ винаги са прилагали законите… според зависи! 

Не им върви на българските пътища, а още по малко на пътуващите по тях. Освен продължаващите втора година скандали около авансово изплатените милиони и откровения мирис на злоупотреби с евросредства, който се разнася от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и дъщерната му фирма "Автомагистрали” ЕАД, днес се оказва, че и в друго негово "отроче" – Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), някой си е разигравал коня на воля. Тоест – не само са заобикаляли разни законови разпоредби, а директно са "газили" цели нормативни актове.

Политически кюмюр в двигателя на електронното управление

Правителството е в оставка, предсрочните избори висят на тънък коалиционен косъм. Обществеността жужи и спряга различни хипотези – за експертен кабинет, за доминиран от определена политическа партия, за квотно коалиционно управление, каквото беше досегашното. Правят се тънки сметки, редят се списъци, партийни партизани и лобисти потриват ръце в трескаво очакване. Жега – сезонна и политическа.

Европа още дълго ще страда от високите цени на енергоносителите

Високите цени на електроенергията в последните месеци доказаха колко непредвидими са последиците от една война, която се води за конкретни "терени" с несметни залежи на въглища, руди, природен газ и какво ли още не. И докато Европа налага на Русия икономически санкции, а Русия "санкционира" Европейския съюз, цените на енергоносителите в световен мащаб продължават да хвърчат из небесата. Без изобщо някой да има реална представа какво ще правим зимата, когато потреблението на газ и ток ще скочи двойно и тройно…

Реформа за милиарди

Магистратът, на когото ще бъде възлагано да разследва главния прокурор, ще бъде съдия. Това обяви премиерът Кирил Петков пред Министерския съвет и медиите през април, ден преди посещението на Урсула фон дер Лайен. Още тогава стана ясно, че ролята на поредната съдебна реформа е на Брюксел да бъде подхвърлено нещо, за да отпусне милиардите по Плана за възстановяване. Три месеца по-късно правосъдното министерство представи крайният продукт, който се оказва поредния връх на екзотиката в сектора за три десетилетия преход. 

Ще стане ли този Лазар?

По темата дали, как и защо би могло да бъде излъчено правителство при третото завъртане на парламентарната рулетка се чуват множество мнения, кое от кое по-любопитно. Както се казва, съвкупната анализаторска гилдия напъва жили до скъсване. Преобладава становището, че е по-добре правителство да има, за да работи парламентът, да се борим с кризите и т.н. Повечето от партиите са на същата позиция, но от загриженост не толкова за проблемите на хората, а за тяхната присъда при избори наесен.

В този разединен свят обединете кредитите си

Нарастващата инфлация се отразява негативно предимно на групите с фиксирани месечни доходи, които все повече се замислят как да неутрализират негативните проявления в месечния си бюджет. Един от най-лесните начини, чрез които могат да бъдат оптимизирани разходите, безспорно е да бъдат обединени всички задължения в едно (в т.ч. по кредитни карти, задължения към небанкови финансови институции, лизинги и др.). Така, изплащането на едно единствено задължение, улеснява  длъжника. 

 Депремиеризацията на Стария континент

Какво става? Защо на Стария континент министър-председатели се клатят като презрели круши? Каква е тази депремиеризация на Европа? И тук, в България,  дето британците забиват кабърчето на Европейската карта, и там, във Велика Британия, има икономически и имиджови кризи. И тук, и там, премиерите са в оставка.

Там става традиция лидерите на политическите партии да бъдат отстранявани от самите партии, не от опозицията, и то по време на власт. Маргарет Тачър беше свалена от своите, Тони Блеър също. Сега и Борис Джонсън го изхвърлят своите. Това коментира Юлиан Попов, бивш служебен министър на околната среда и водите. Повлякохме ли крак  като управляващите ни си самосвалиха правителството?   

Ако пазарните механизми работят, цените трябва паднат 

Ако пазарът работи добре, би трябвало цените да се върнат обратно. И на хляба, и на месото – там оправданието беше скъпия фураж, сега неговите цени също се сринаха. В храните имаше най-голямо поскъпване, след горивата, но там предпоставките на международните борси изчезнаха. Обратно, сега при храните има натиск за поевтиняване. Вижте как нашите зърнопроизводители се бунтуват, че световната цена на зърното пада. Цените на металите и дървесината също паднаха на световните пазари. В енергетиката цените на тока за бизнеса у нас бяха фиксирани на нива в пъти по-ниски от пазарните. Остават горивата, там все още не можем да накараме Лукойл да намали свръхпечалбите си. Икономистът Георги Ангелов пред "БАНКЕРЪ"

БСП се оказа в непривичната роля на младши партньор

Винаги съм застъпвал тезата, че БСП не е просто една от партиите, а партия, около която се структурира цяло политическо пространство. За съжаление, след последните избори голямата лява партия се оказа в непривичната роля на младши партньор. Това не може да продължи дълго време. Защото балансьори има много, а голямата лява партия е само една. В новата ни история няма случай, когато БСП е излъчила със свой мандат премиер от друга политическа сила. Не казвам дали е за добро или за лошо. Депутатът от БСП Крум Зарков пред "БАНКЕРЪ"

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст