Италия отива на предсрочни избори на 25 септември

свят

Италианците ще избират предсрочно нов парламент на 25 септември след като италианският премиер Марио Драги подаде оставка на 21 юли. Десноцентристкият блок на Джорджиа Мелони "Братя на Италия" е временния водач в сондажите на обществените нагласи в момента.

Италианският президент Серджо Матарела Матарела обяви официално датата на вота и разпусна парламента малко след като прие оставката на Драги. Колапсът на кабинета разтревожи пазарите. Третата по големина икономика на еврозоната ще живее два месеца в политическа несигурност в условията на рекордно висока инфлация, охлаждащ се растеж и недостиг на електроенергия след руската инвазия в Украйна. Драги, вече със силно отслабени позиции, ще остане временен премиер до сформирането на ново правителство. А законодателите, без желязната дисциплина, наложена от бившия председател на Европейската централна банка, ще се борят да постигнат съгласие по реформите, които се изискват за деблокирането на паричната помощ за страната в размер на 200 млрд. евро от Европейския съюз.

В кратка реч след разпускането на парламента Матарела призова партиите да работят заедно с кабинета в оставка за преодоляването на множеството предизвикателства – от инфлацията до енергийната криза. 

Това ще е първият в историята есенен вот на италианците, защото по това време обикновено парламентът подготвя годишния бюджет. Партиите пък бързат да подготвят кампаниите си, за да спечелят привържениците, тръгнали на летни почивки.    

Новите избори изобщо не означават, че Ботушът ще има скоро ново правителство. Десноцентристката коалиция се очаква да спечели най-много места в новия парламент, но преговорите в алианса, съставен от "Братя на Италия" на Мелони, "Лига" на Матео Салвини и "Форца Италия" на Силвио Берлускони, могат да отнемат седмици. 

"Братя на Италия" и левоцентристите на Демократическата партия са с почти изравнени позиции в проведеното от Lab210 първо допитване до общественото мнение след оставката на Драги с 24% и 23% от гласовете. "Лигата" и "Форца Италия" получават съответно по около 17% и 6% от вота на анкетираните.  

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *