ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ЗаЧетене

Най-добрите идеи често са изключително прости. Например всеки, без изключение, да може да пътува докъдето поиска, колкото пъти реши, за месечна цена, приблизително равна на тази на еднодневна карта за градски транспорт.  

 

Валентин Михов: Най-големите 20 кредитополучатели на ББР са 90% от портфейла

публикувано на 24.07.22 в 12:09

"Ситуацията в страната и несигурността оказват влияние върху Българската банка за развитие. Има решения за банката, които трябва да се гласуват в парламента".

Това каза пред БНР Валентин Михов, председател на Надзорния съвет на ББР. И посочи, че Делян Пеевски не е вземал кредити от банката като физическо лице.

"Засега няма данни той да е участвал във вземането на кредити от банката".

Най-големите 20 кредитополучатели на ББР са 90% от портфейла:

"20 кредита са 1,6 млрд. лева от общ портфейл 1,8 млрд. лева. През последните 12 месеца работа на банката беше да пренасочим от това да дава малко кредити на големи кредитополучатели към много кредити за малки кредитополучатели. От началото на годината ББР е дала 73 кредита, които са повече от отпуснатите през предишните пет години. С дъщерната организация и лизингова компания общо са 150. Средният размер е 300 000 лева. Ако продължим да вдигаме броя на кредитополучателите, надявам се догодина да постигнем целта – 50 и 100 на месец", допълни Михов в предаването "Неделя 150".

Той посочи, че не очаква големи промени по отношение на лихвите и промяната в процента.

И очерта целта на банката – максимално голям кръг от фирми да имат достъп до финансиране и да се работи по антикризисни програми.

"Проблем в България е финансовата грамотност. Тъй като не са финансово грамотни, малките ни предприятия се плашат да теглят кредит. Нашата задача е да даваме достъп до финансиране на тези компании, които хем са жизнеспособни, хем не получават пари или достатъчно пари в търговските банки".

Интервюто с Валентин Михов можете да чуете в звуковия файл.

………..

 

Проектната компания на интерконектора Гърция – България получи лиценз за пренос на природен газ за територията на Гърция

София,  

25.07.2022 10:48

 (БТА)

Проектната компания на интерконектора Гърция – България – "Ай Си Джи Би" (ICGB), получи лиценз за независима система за природен газ за територията на Република Гърция, съобщиха от компанията. С публикувано решение на гръцкия енергиен регулатор RAE, проектната компания, която отговаря за реализацията на интерконектора Гърция-България, ще може да изпълнява дейността по пренос на природен газ за период от 50 години. 

Подобна лицензия за 35-годишен период вече е издадена от българския регулатор – Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Очаква се КЕВР да издаде окончателното разрешение за започване на лицензионната дейност съобразно процедурата по въвеждане в експлоатация. Лицензирането е ключова стъпка по пътя към подготовка на интерконектора с Гърция за експлоатационна фаза и е потвърждение, че "Ай Си Джи Би" е ресурсно и технически подготвена да осъществява дейността по пренос на природен газ.

………

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст