БСП с два варианта за третия мандат

БСП

БСП вече има план как да действа с връчения трети проучвателен мандат за съставяне на правителство, обсъждат се два варианта. След заседание на Изпълнителното бюро днес обаче крайното решение беше отложено. То ще бъде взето на пленум утре, а хоризонтът за неговото изпълнение е до петък.

БСП се опита да проведе заседанието на Изпълнителното си бюро далеч от вниманието на медиите, но не успя. Преди началото му социалният министър в оставка Георги Гьоков определи шансовете за съставяне на правителство с мандат на БСП като "почти нулеви".

Той не даде категоричен отговор и дали БСП трябва да върне мандата веднага или да го задържи до избирането на нов председател на КЕВР и приемане на антикорупционно законодателство.

"Едно от нещата, които са в подкрепа на полезността на оставането на правителството е, че има десетки нерешени проблеми, които трябва много спешно да се решават, а другото е несигурната позиция на сегашното в оставка и на бъдещото правителство, съставено в рамките на това мнозинство. Така че, плюсовете и минусите са много и трябва да се прецени много внимателно и отговорно", коментира Гьоков.

Два часа отне на тясното партийно ръководство да преценява какво да прави – да върне ли мандата, кога – веднага или да го задържи, или все пак да се опита да предложи свой кабинет. Председателят на парламентарната група Георги Свиленски прекъсна за кратко заседанието, за да съобщи:

"И в изпълнение на Конституцията утре ще предложим на Националния съвет два варианта за действие, два варианта за решение на правителство… Които са в съответствие с Конституцията и ще бъдат с хоризонт петък. Тоест в петък и двата варианта ще бъдат предложени, решени…"

Така развръзката беше отложена. Изпълнителното бюро ще внесе двете си предложения на свикания за утре Национален съвет, който трябва да вземе окончателно решение.

Пред Българското национално радио членове на Националния съвет коментираха, че по тяхна информация ще бъде предложено или мандатът да се върне веднага – още в сряда, или до петък да продължи опита за съставяне на правителство с гласове на депутати от "Има такъв народ".

Вчера на лидерски съвет БСП, ПП и ДБ обсъждаха казуса с третия мандат, но не направиха изявления. По-рано през деня в неделя имаше размяна на реплики между Корнелия Нинова и Слави Трифонов, чиято партия ИТН напусна разговорите за формиране на правителство, след като в медиите изтече запис на заседание на групата на ДБ в парламента. А президентът Радев напомни на БСП да действат с третия мандат съобразно Конституцията:

Пленумът на БСП утре започва в 16:30 часа. В мейл до делегатите точка първа в дневния ред е формулирана лаконично: "решение по предприетите действия за изпълнение на мандата за съставяне на правителство. Докладва Корнелия Нинова". 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *