“Газпром” – недоволен от документацията за ремонтираната турбина

газпром

Руският газов монополист "Газпром" съобщи на 25 юли, че санкциите продължават да възпрепятстват поддръжката на газопровода "Северен поток 1" – ясен сигнал, че енергийните доставки за Европа остават в риск, освен ако Западът не отслаби наказателните мерки, които въведе след руската инвазия в Украйна. Руското държавно газово дружество потвърди, че е получило документация от "Сименс енърджи" и от Канада за ремонтираната турбина за "Северен поток 1", която продължава бавното си пътешествие от Монреал до Москва. Но добавя, че все още има проблеми относно най-голямата руска газова връзка за Европа.   

​Експертите на "Газпром", проучили документите за турбината, "установяват, че те не премахват идентифицираните рискове и повдигат допълнителни въпроси", пише в официалното изявление на руския газов гигант. И че, "все още има отворени позиции по отношение на санкциите на Европейския съюз и на Великобритания, решаването на които е важно за доставката на машината в Русия и за незабавното ремонтиране на друга газова турбина за компресорната станция Портовая".

Европейските политици предупреждаваха нееднократно, че Москва може да ореже газовите потоци за Стария континент през тази зима – стъпка, която ще хвърли Германия в рецесия и ще предизвика нов скок на цените на крайните потребители, които вече се сражават с по-високите разходи за храна и енергия. Кремъл отрича упорито, че иска да използва огромните руски енергийни ресурси, за да изнудва ЕС, който заедно със САЩ и с други западни държави наложи поетапни санкции на руската държава след като войските й нахлуха в Украйна на 24 февруари. Руският президент Владимир Путин предупреди Запада през юли, че продължаващите ограничения могат да предизвикат катастрофални повишения на цените на енергията в световен план. Русия е вторият по големина износител на суров петрол след Саудитска Арабия и най-едрият световен износител на природен газ. Европа внася почти 40% от синьото си гориво и 30% от черното злато от Москва.  

"Газпром" възстанови на 21 юли газоподаването по "Северен поток 1" след като приключи десетдневната планова годишна поддръжка на съоръженията, но едва на 40% от капацитета на тръбата. Руснаците твърдят, че са били принудени да ограничат количествата през юни заради закъснялото връщане на ремонтираната турбина. Европейските политици обаче оспорват това твърдение, като Берлин посочва, че въпросната машина не е предвидена да влезе в експлоатация до септември. 

Говорителят на Кремъл – Дмитрий Песков – не коментира дали руските газови доставки ще бъдат увеличени. Но каза на репортерите, че "турбината ще бъде монтирана след като приключат всички формалности" и че "газът ще се помпа във възможните от технологична гледна точка количества". Изявлението на Песков е в отговор на репортаж на вестник "Комерсант", че "Сименс енърджи" който е поправил турбината в Канада, е предал канадската документация на "Газпром", която ще позволи нейното връщане в Русия.

Песков е добавил, че германската компания знае много добре, че още съоръжения на "Северен поток 1" имат нужда от поправка. И че Москва не е заинтересована от цялостното прекратяване на газовите доставки за Европа, която бърза да попълни подземните си хранилища преди началото на зимата. Според Песков "Газпром" не е виновен за очертаващите се рискове за газовите запаси и че те са резултат от санкциите, които европейците сами са си наложили.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *