Омбудсманът поиска мерки срещу продажбата на флакони с райски газ

Диана Ковачева

Спешни мерки срещу свободната употреба на балони с диазотен оксид, известен като райски газ от деца и тийнейджъри поиска омбудсманът Диана Ковачева. По проблема са сезирани  здравния министър в оставка и председателите на здравната комисия в парламента и на Комисията за защита на потребителите по повод множество жалби от родители и граждански организации.

Срещу употребата на балони с т.нар. райски газ, "които се продават свободно и легално, а доставката им онлайн е почти светкавична", омбудсманът препоръчва законодателни промени, които да ограничават тяхното разпространение и продажба, както и широка информационна кампания с участието на образователни институции, родителски и пациентски организации, медии и лекари, които да информират обществото за опасностите от употребата на диазотен оксид. Ковачева се обръща и към КЗП, която да осъществи административен контрол върху целия вътрешен пазар за стопиране разпространението и продажбата сред децата на опасната стока.

"Дрогирането с райски газ системно се практикува в дискотеки и клубове и  вече има много пострадали деца след употребата му", посочва Ковачева. Тя подчертава, че в хода на проверката, която е образувала водещи лекари педиатри, са изразили мнение, че диазотният оксид е много опасен, особено когато се използва в комбинация с други вещества, наркотици или алкохол. 

По думите на  омбудсмана, родителите настояват за  интегрирани действия и адекватни мерки на държавно ниво, тъй като само техните насоки и разговори с децата не са достатъчни.

Ковачева изтъква още, че в редица държави като например Ирландия и Дания вече са предприети действия, които ограничават продажбата на т.нар. райски газ. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST