ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Пътните строители ще блокират 20 ключови отсечки

В Националния пресклуб на БТА - София се провежда пресконференция на Българска браншова камара "Пътища

Пътните строители започват от 27 юли безсрочна стачка заради неизплатени средства. Протести ще има всеки ден пред Народното събрание и на около 20 ключови пътни отсечки в цялата страна. Председателят на Браншова камара "Пътища" Стефан Чайков обяви, че около 720 млн. лева не са изплатени за извършени дейности на около 80 фирми. Той призова парламента да промени решението си от 20 април, така че правомощията по поддържането на републиканските пътища да се върнат там, където са конституционно вменени – при Министерския съвет, Министерство на регионалното развитие и благоустройството и Агенция "Пътна инфраструктура". 

На 20 април парламентът разреши на АПИ да заплати от утвърдения си бюджет за 2022 г. 50 процента от изпълнените дейности по превантивно, текущо и зимно поддържане и за ремонтно-възстановителни работи при аварийни ситуации. Според приетото решение останалите 50 на сто от всички финансови задължения на агенцията, възникнали по изпълнени дейности, сертифицирани до момента на влизането му в сила, се извършват след решение на Народното събрание и въз основа на доклад, изготвен от междуведомствената работна група и становище на парламентарната комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление.

"Ако Народното събрание не промени в оставащите си дни решението от 20 април, на 30 септември България ще се окаже единствената съвременна държава в света, която няма поддържане на своите пътища. Със сегашното решение на парламента и при факта, че на 30 септември няма да има ново Народно събрание, нито могат да се удължат сега действащите допълнителни споразумения, нито може да се възлага на когото и да било каквото и да било, тъй като физически няма да може да се провеждат процедури и да се избира нов изпълнител", каза Чайков на специален брифинг. По думите му това ще рефлектира и върху зимното поддържане, което обикновено започва между 1 и 15 ноември. Забавянето на плащането ще доведе до лични неустойки за над 150 млн. лева. По 3000 км не се извършват никакви дейности в момента, уточни председателят на браншовата камара. "Освен това поради неразплащане някои изградени части от мостови съоръжения ще трябва да се разрушат и да се изградят отново, защото ако някои предварително напрегнати греди не се натоварят с плочи, те трябва да бъдат демонтирани", обясни той.

Стефан Чайков отбеляза, че браншът претендира за около 720 млн. лева. По над 270 отсечки не се извършват ремонти. Но подчерта, че не това е акцентът на предстоящия протест на пътните строители, въпреки че за фирмите е важно да се получи разплащането. Според него при срещите, които са се провели най-вече с представители на Министерството на финансите, от ББК "Пътища" са останали с впечатлението, че няма желание и политическа воля да бъде направено разплащане. Затова било важно решението "да излезе от Народното събрание и да влезе в Министерски съвет", за да може при следващо правителство да се водят експертни разговори с ресорните ведомства.

Началото на протестите ще бъде на площада пред Народното събрание от 9:00 часа. Ще бъде представена карта на местата, където ще се състоят протестите – 20 участъци в цялата страна, като се предвижда и затваряне на тези отсечки. До петък тази седмица то ще бъде в рамките на 1 час. Протестите пред парламента ще са целодневни. В зависимост от развитието на ситуацията ще бъде взето решение за евентуална промяна и засилване на протестите.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст