ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Радостин Василев: Наложително е да се отива на избори

Парламент Радостин Василев

"Да се намерят още няколко гласа от редиците на "Има такъв народ" за подкрепа за кабинет е в сферата на фантастиката." Това заяви спортният министър в оставка Радостин Василев, който напусна ИТН. "Още в началото казах, че съм песимист за търсенето на хора да подкрепят кабинет. Вече повече от 1 месец мина, откакто г-н Трифонов изтегли министрите си и напусна коалицията. Достатъчно време имаше разумните хора да се дистанцират и да вземат други решения в името на България. Вече започват насила да стават нещата. За мен е наложително да се отива на избори”, добави той.

"Вече не е по-добре да остане това правителство. А и след последното действие на г-н Трифонов да прекрати преговорите… Тези хора в ИТН живеят един месец в много обострена среда, не бих очаквал подкрепа от тях", посочи министърът пред NOVA. Според него от БСП ще си направят план как да се действа до края на седмицата. "Ако няма сериозен шанс за съставяне на кабинет, по-склонен съм да мисля, че те не биха предложили и кандидат за министър-председател. Бяха много активни и имаха желание да съединят несъвместимото в този парламент. Един ден преди това да се случи предупредихме, че ИТН са непредвидим партньор", добави той. По думите му по време на законодателните и управленски консултации, които са направени първоначално, не е имало съществени различия между БСП и ДБ, нито между ПП и БСП.

"Изслушах внимателно записа от заседанието на ДБ. За мен няма нищо притеснително. Чест прави на Христо Иванов, че споделя откровено със своите народни представители какво се случва на преговорите, защото те не присъстват на тях. Притеснителното е, че Тошко Йорданов приема КПКОНПИ като бухалка, която той да управлява и ако не я управлява, той няма да подкрепи правителство с мандата на БСП. Познавам г-н Йорданов и затова вярвам на Христо Иванов”, отбеляза министърът в оставка. Той смята, че от ИТН изобщо не са имали сериозни намерения за преговори за съставяне на кабинет и са търсили повод всичко да се разтури. "Причината е ясна – тази партия прави опит да възстанови ГЕРБ и ДПС във властта", изтъкна Василев. Той е на мнение, че ръководството на ИТН има притеснение от вътрешния министър Бойко Рашков и възможността да оглави КПКОНПИ "Най-малкото лидерът на партията не е подал декларация към КПКОНПИ", уточни спортният министър.

"Основната цел на ИТН беше борбата с модела ГЕРБ, но тя изчезна след изборите през ноември. В момента те възстановяват този модел. Убиха желанието на хората за промяна", счита Радостин Василев.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст