Японски лидер в аутомотив индустрията инвестира в развоен център у нас

срещи в Министерството на иновациите и растежа на министър Даниел Лорер с Филип Марке

Инвестиция в Център за развойна дейност планира една от най-големите аутомотив компании в Япония – NIDEC, лидер в производството на електрически двигатели. Компанията ще инвестира първоначално 3.5 млн. долара в нов развоен център в София, като се очаква до края на годината да наеме 100 инженери.

Това стана ясно след работни срещи, проведени в Министерството на иновациите и растежа от министър Даниел Лорер с Филип Марке, директор индустриализация e-Drive, представител на японския концерн, на които беше представена първата фаза на инвестиционния проект. На срещите присъстваха още Нарахира Хироши, посланик на Япония у нас, както и заместник-министърът на иновациите и растежа Десислава Бонева и изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Богдан Богданов.

През последните години България се превръща в център в региона за развойна дейност в автомобилната индустрия. „Тази инвестиция потвърждава положителната тенденция от началото на годината“, коментира министърът на иновациите и растежа Лорер. Задачата на наетите български инженери ще бъде разработка на следващо поколение хардуер и софтуер за японската компания. Досега България е избирана за инвестиции заради евтината работна ръка, но това създава проблем, отбелязва Лорер. Този тип индустрия лесно се мести, когато разходите за заплати или енергия станат по-високи. „Сега страната ни се променя и става място за умен труд, като целта е поощряване на икономическия растеж чрез иновативни производства“, подчертава министърът.

Япония е третият най-голям производител на автомобили, притежава най-голямата индустрия за стоки от сферата на електрониката и е на първите места в класациите за иновации. Стокообменът между двете страни расте през последните години, но остава малък като стойност. През миналата година двустранната търговия е в размер на 232.8 млн. лева като расте спрямо 2020-а. По-високи са и износът, и вносът у нас.

Японско-българска бизнес асоциация представлява интересите на японския бизнес у нас. В България компаниите от тази страна са представени в различни икономически отрасли като автомобилостроенето, информационните технологии, фармацевтиката, храните, тютюневите продукти, както и в много други сектори. Именно силното присъствие на водещи японски корпорации у нас създаде потребност за японския бизнес в България да има платформа за обмен на информация и споделяне на опит, както и за обединено представителство пред държавните, неправителствените и бизнес организации. Учредители на асоциацията са JTI България, Astellas Pharma, Takeda България, SEGA Black Sea, Zen-noh Foods.

NIDEC ELESYS CORPORATION е водещ производител на електронно управление, както и за безопасен и удобен транспорт. Компанията разработва и произвежда електронни контролни устройства за управление, спирачки и други системи за глобални автомобилни производители.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *