ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Премиерът поиска алтернативно гориво за АЕЦ “Козлодуй”

Петков на среща с ръководството на АЕЦ „Козлодуй“ и с представители на компанията „Уестингхаус“

Премиерът в оставка Кирил Петков проведе среща с ръководството на АЕЦ "Козлодуй" и с представители на компанията "Уестингхаус". В разговорите участваха също министърът на енергетиката в оставка Александър Николов и Антон Симеонов, член на Съвета на директорите на Българския енергиен холдинг.

В хода на срещата ръководството на АЕЦ потвърди, че от 2012 г. се обсъжда диверсификация на доставките, което е предпоставка за защита на националната сигурност, но до 2018-та в тази посока не е свършено абсолютно нищо. Процесът реално е започнал едва през 2019 г. с работни дискусии с алтернативен доставчик в лицето на "Уестингхаус" и тестове за безопасност, но поради трудности в преговорите се бави започването на законовите процедури. Затова министър-председателят пристигна днес на място, за да се увери какви са пречките и рисковете пред националния интерес на България.

Петков бе категоричен, че други държави от Европейския съюз вече успешно са диверсифицирали енергийните си доставки, а България в момента се опитва да наваксва, за да се гарантира енергийната сигурност на българските граждани.

В момента АЕЦ "Козлодуй" е изцяло зависима от руския внос. Целта на кабинета е единият от реакторите на атомната централа да заработи с гориво от "Уестингхаус“. Премиерът заяви, че се надява да се изясни кои са препъникамъните, попречили за финалното реализиране на проекта с компанията, подписан още в началото на 2021 година.

"Обезпокоен съм от случващото се в Европа. И прогнозата ми е, че войната ще продължи още 5 години. Затова се надявам да успеем да продължим пътя ни на диверсификация", каза Петков.

Участниците в разговорите поеха ангажимент в кратки срокове техническите проблеми да бъдат изчистени.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст