Министрите на БСП напуснаха заседанието на МС заради нови осем F-16

Драгомир Заков

"Днес и сега, и тук разбрахме за получената оферта за втората осмица F-16, както и за хода на разговорите по тяхното договаряне. Още по време на заседанието на Министерския съвет заявихме, че го напускаме. Намираме, че този разговор и подобни решения сега са вредни за България".

Това обяви министърът на икономиката в оставка Корнелия Нинова, като уточни, че изразява позицията на министрите на БСП за България, които също бяха излезли от заседанието и стояха до лидера си.

"Намираме се в няколко кризи – икономическа, социална, енергийна. Липсва визия какво ще се случи през следващите месеци и как ще се развият икономическите и социалните, и енергийните въпроси в Европа и в България. Затова смятаме, че да се обсъжда, под каквато и да било форма, нов инвестиционен разход, в какъвто и да е размер, – за нови осем F-16 – е абсолютно недопустимо. Най-малко в този момент е необходимо България да прави инвестиционен разход за оръжие" – категорична бе Корнелия Нинова.

Нейното изявление бе предшествано от това на министъра на отбраната Драгомир Заков. Той уточни, че внася разяснения по повод циркулиращата в последните дни информация, че страната ни е получила оферта за втори осем F-16 от американска страна.

Офертата вече е пристигнала и от ВВС я анализират, като са идентифицирали 32 линии по договора, по които те имат определени въпроси. По тях вероятно е трябвало да има яснота още в периода, в който са се водили разговорите през последните няколко месеца, обясни Заков и прогнозира, че ще се наложат допълнителни видеоконферентни срещи с американската страна, за да се изяснят неясните моменти.

"Това означава, че проектът за инвестиционен разход няма как да бъде одобрен в рамките на това правителство" – подчерта Заков и допълни:

Оттук нататък остава този проект да бъде одобрен и предвижен напред от служебното правителство и евентуално следващ парламент да разгледа проекта, той да бъде ратифициран, а бъдещият договор да се регламентира със закон.

"Надявам се, че ще остане политическата воля от 2019 г. този проект да бъде завършен, тъй като е важен за ВВС и за българската армия. Това е проектът, който вкарва ВВС в XXI век" – категоричен бе Заков и поясни, че е от изключителна важност ВВС да придобият нов многоцелеви изтребител, че животът на МиГ-29 не е особено дълъг и че предстоят много трудности, свързани с поддръжката му.

Това означава, че придобиването на многоцелеви изтребител е приоритет за ВВС и забавянето на тази модернизация създава реален риск ВВС да загубят способности и да не могат да изпълняват задълженията си по Конституция.

След това Заков се похвали, че в негово лице и в лицето на политическия кабинет на Министерството на отбраната страната ни е постигнала безпрецедентни условия за България по Американската програма за чуждестранна помощ. Тези безпрецедентни условия са, както по отношение на парите, които получаваме като помощ – 25 млн. долара за ракетите, които се поставят върху крилата на F-16, така и по отношение на едно условие, което българската страна е поставила в преговорите.

Заков обясни по-конкретно, че първата вноска за 2025 г. по евентуалния втори договор ще може да бъде отлагана с искане на България до момента, в който дойдат първите самолети от първите осем – т.е. ако има забавяне, ние ще имаме възможност да поискаме да забавим и нашата вноска. Тук министърът на отбраната в оставка уточни, че най-голямата вноска по втория договор е предвидена да бъде през 2026 година. По думите на Заков става дума за безпрецедентни условия, които са постигнати с американската страна, но те ще важат до 1 ноември 2022 година.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *