Нинова обвини Радев в съучастие при свалянето на кабинета

Корнелия Нинова

"Като мандатоносител направихме всичко по силите си да гарантираме сигурност и стабилност на държавата. Изготвихме програма, внесохме 79 закона. Приемането им щеше да облекчи живота на българските граждани." Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на излизане от президентството, след като социалистите върнаха на държавния глава Румен Радев третия мандат за съставяне на правителство неизпълнен. "ГЕРБ, ИТН, ДПС и "Възраждане" с цинична безотговорност хвърлят държавата в хаос", изтъкна Нинова и добави, че Радев вероятно няма да удължи работата на Народното събрание. "Президентът не е спрял да критикува кабинета, въпреки че той създаде основната партия в него. Заедно с ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" не ни дадоха и 100 дни. Смятаме, че той е част от групата, която свали действащото правителство", посочи лидерът на левицата. 

Радев разкритикува кабинета заради енергийната криза, съобщи тя. И уточни, че още миналата седмица от БСП са алармирали колко е сериозен проблемът с КЕВР, но никой не им повярвал. Вместо това са последвали упреци, сарказъм и обвинения, че държат мандата още една седмица, за да седят в управленските си кресла. "Седмица по-късно всички разбраха тежестта на ситуацията. Не приемаме критиката на президента, че оставяме страната в хаос. Да я обърне към ИТН и техния министър на енергетиката. В последните месеци всички кризи в енергетиката се прехвърлят на всички други, но не и там, където им е мястото. Нямаме никакво желание да носим отговорност за това, тъй като многократно предупреждавахме – не спирайте преговорите с "Газпром", каза още Нинова.

По думите ѝ няма как за два дни парламентът да избере председател на Комисията за енергийно и водно регулиране и Радев е наясно с това. Председателят на БСП поясни, че се върви се към връщане на бившия председател Иван Иванов, което е спорно от конституционна гледна точка.

"Оттук нататък отговорността е в президентската институция – президентът да не се оправдава с наследство, а да назначи министри, които да се справят с проблемите", настоя Нинова. "Подготвяме се за избори, ще направим силна кампания. Влизаме в тези избори с чисто лице. Знаем какво трябва да се случи и го доказахме не само на думи, но и с програмата. Готови сме с летящ старт. Очевидно няма да има хартиени бюлетини, което е проблем за нас. Много граждани се уплашиха от машинния вот. Това е проблем и за България заради ниската избирателна активност", смята Нинова.

Според нея държавният глава бърза отново да влезе във властта. "Не съжалявам, че издигнах Румен Радев. Той дължи и двата си мандата, особено първия, на БСП. Гражданите да оценят неговата работа", каза тя. Президентът не е повдигал въпрос за министри от БСП в служебния кабинет, но лидерът на левицата подозира, че той ще привлече социалисти зад гърба на партията. "Но ние не носим отговорност за работата на служебния кабинет, защото никой не се е обърнал към нас официално. Да се знае, че БСП не участва в този кабинет", подчерта тя.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *