ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

С около 30 щ.д. под спот цената в Европа е офертата за седемте кораба с втечнен природен газ

Нидерландия ротердам пристанище терминал втечнен природен газ

Цената към момента на получаване на офертата за купуване на втечнен природен газ е приблизително с около 30 долара под спот цената на европейските индекси. Това обаче е цената без тази за използването на терминала. Това обясни министърът на енергетика в оставка Александър Николов по повод цената, на която ще бъде подписан договор за доставка на седем карго кораба с втечнен природен газ. Премиерът в оставка Кирил Петков обяви на заседанието на правителството, че Министерство на енергетиката ще направи предложение за сключване на такъв договор.

"Булгаргаз", както и компаниите във всяка една държава в Европейския съюз, се конкурира за слотове, за терминали и за всичко, което е свързано с диверсифициране на доставките с всички държави. "Ние нямаме директен израз към момента към терминал, на който "Булгаргаз" или "Булгартрансгаз" е собственик или съсобственик. Това ще се случи към края на 2023 г. или началото на 2024 г. на терминала в Александруполис", коментира Николов.

Естествено, че държави, които имат собствени терминали за втечнен природен газ, си подсигуряват предимство по този начин при снабдяването с тази суровина. Но, има още нещо, което е важно, според енергийния министър Николов. Много от терминалите в Европа в момента са блокирани спекулативно. Някой закупува капацитет, въпреки че реална доставка на кораб не се очаква, но в бъдещ момент това количество може да се продаде по-скъпо. „Поради това правителството се е постарало да осигури необходимия капацитет за потенциално първо карго, което да пристигне през октомври“, подчерта Николов.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст