ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Таймс”: Петков се опасява, че Русия ще го свали от власт завинаги

Митинг протест в подкрепа на Кирил Петков

Премиерът в оставка Кирил Петков вярва, че си е спечелил могъщи врагове в Русия, когато е сложил край на зависимостта на България от руските газови доставки, пише журналистът Том Кингтън в британското издание "Таймс". 

Петков заявява в интервю пред Кингтън, че по време на краткото си управление е научил ценен урок за борбата срещу корупцията в Източна Европа. "Ние ограничихме корупцията на местно ниво, но открихме, че имаме по-голям враг – руското влияние", посочва премиерът в оставка и добавя: "Ние не разбирахме, че корупцията и руското влияние в България са едно и също нещо. Корупцията е най-добрият инструмент на външната политика, която Москва води на Балканите."

Министър-председателят е решен да се бори срещу търговията с влияние на руския президент Владимир Путин в Източна Европа, но се опасява, че Русия смята да го свали от власт завинаги. Изданието допълва, че проблемите за Петков са започнали през април, когато той отказал да плаща за газ на Москва в рубли и след това сключил сделка за алтернативни доставки от Азербайджан. "Азерският газ струваше три пъти по-малко от газа от "Газпром", но предишното правителство някак си се беше отказало от него. Те твърдяха, че нямало газопровод, но се оказа, че имаме съществуваща връзка, която е достатъчна. Някой беше направил сделка да плаща три пъти повече. Трябва да си изключително глупав или корумпиран, за да направиш това", смята Петков.

По думите му Русия отговорила на този ход, подхранвайки опозиция в парламента, което и довело до вота на недоверие към неговото правителство миналия месец. В интервюто споменава и 70-те изгонени руски дипломати, митническия пункт "Капитан Андреево" и ветото за Република Северна Македония, като твърди, че зад всички тези скандали стоят руски интереси или интереси на организираната престъпност.

В края на интервюто премиерът в оставка изтъква, че все още би могъл да победи престъпните олигарси в България. "Осъзнах, че има 20 ключови лица. Корупцията не е разпространена в системата. Всичко опира до ключови хора в правителството и около 20 души в частния сектор – дългосрочните играчи. Ако имахме напълно независим прокурор, тази страна можеше да бъде прочистена за година", уверен е той.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст