Военноморските сили ще получат хиперзвукови крилати ракети

владимир путин

Новата военноморска доктрина на Руската федерация открито очертава границите на страната, включително в Арктика и Черно море, каза руският президент Владимир Путин.

"Защитата им ще бъде осигурена твърдо и с всички средства. От ключово значение за това са възможностите на военноморския флот. Той е в състояние да отговори светкавично на всеки, който реши да посегне на нашия суверенитет и свобода", посочи той.

В реч в Санкт Петербург по случай Деня на военноморските сили, който се отбелязва днес в Русия, Путин заяви, че в близките месеци този род войски ще получи нови хиперзвукови крилати ракети "Циркон" и че това къде ще бъдат разположени те, ще зависи от руските интереси, предаде Ройтерс.

Путин направи възхвала на цар Петър Велики за това, че е превърнал Русия във велика морска сила. В словото си руският президент не спомена директно Украйна.

Но стопанинът на Кремъл обяви, че е подписал нова военноморска доктрина, подробности за която не бяха разкрити, и похвали хиперзвуковите крилати ракети "Циркон" като единствени по рода си в целия свят.

"Доставката на тези ракети за руските въоръжени сили ще започне в близките месеци. Фрегатата "Адмирал Горшков" първа ще застъпи на бойно дежурство с това страховито оръжие на борда. Ключовото тук е способността, която ще придобият руските ВМС. Те ще могат да отговорят светкавично на всеки, който реши да посегне на нашия суверенитет и свобода, каза още той. 

Хиперзвуковите оръжия могат да летят със скорост девет пъти по-голяма от тази на звука, а през последната година Русия извърши пробни изстрелвания на "Циркон" от военни кораби и подводници.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *