ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Активисти на “Изправи се България” протестираха пред централата на “Лукойл”

Мая Манолова

Протестна акция пред централата на "Лукойл-България" проведоха активисти от партия "Изправи се, България". Според техния лидер Мая Манолова държавата, която има златна акция в компанията, не защитава обществения интерес при цените на горивата.

Пред централата на "Лукойл" в столицата те стовариха боядисани в златно празни варели, за да поискат от представителя на държавата в Надзорния съвет на компанията Красимир Първанов отчет за свършеното в защита на потребителите на бензин и дизел.

Според Манолова държателят на "златната акция" не защитава публичния интерес.

„Търсим Красимир Първанов, който още през 2019 г. по време на третия кабинет на Бойко Борисов е избран за държател на златната държавна акция на „Лукойл Нефтохим – Бургас“. За всичкото това време той не само не е правил отчет и доклад за работата си, не се е появявал в парламента, но и българските граждани не знаят как и дали е бил защитен държавния интерес от държателя на държавната златна акция.“ Това каза пред медиите, лидерът на партия „Изправи се България“ Мая Манолова по време на организирана акция под надслов: Акция „Златна акция“, на която тя показа макет на златна акция, а активисти на формацията разположиха златисти варели и макети на бензиноколонки с искане за намаляване цената на бензина и дизела с 1 лев до реалната според тях цена на горивата.

"Преди 8-10 месеца уралският петрол, руският петрол, който преработва рафинерията, също беше на ниво 74 долара, само че тогава бензинът и дизелът на бензиностанциите се продаваха за 2,40-2,50. Сега са 3,40-3,50. Кое се е променило? Това левче на литър прави по 10 милиона на ден или над 3 милиарда и половина на годишна база. Това е свръхпечалба, спекулативна печалба, която отива в нечии джобове и която ощетява българските граждани", обясни тя.

Манолова поясни, че държавата, която е акционер в „Лукойл Нефтохим – Бургас“ има специални права със златната акция, а именно да има представител в Надзорния съвет на рафинерията, който може да свиква Общо събрание, да определя дневния му ред, включително и да блокира решения. 

Тя каза още, че над "Лукойл Нефтохим – Бургас" е имало опънат премиерски чадър, заради близките отношения на бившия министър-председател Бойко Борисов с тогавашният шеф на рафинерията. С идването на власт на „Продължаваме промяната“, освен премиерски, е бил разпънат разпънат и европейски чадър.

Манолова обвини предишните управляващи в лобизъм.

"Защото лично господин Василев и господин Петков се ангажираха и издействаха на рафинерията и на България дерогация и правото да продължи да преработва руски петрол. Ние сме единствената държава членка на Европейския съюз, която има излаз на море и която продължава да преработва руски петрол, само че от това застъпничество, от този лобизъм няма полза за българските граждани, защото бензинът и дизелът продължават да са с левче по-скъпи", коментира Мая Манолова.

Следващата акция на партия "Изправи се България" е насрочена за идния петък пред Министерство на енергетиката.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст