ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

България и още 14 страни от ЕС искат таван на цените на газа

Пари

България е сред 15-те държави, които са изпратили писмо до Европейската комисия с искане да изготви предложение за общоевропейски таван на цените на едро на природния газ преди извънредната среща на министрите на енергетиката на блока в четвъртък. Гърция, заедно с Белгия, Италия и Полша, пое инициативата за писмото, адресирано до комисаря по енергетиката Кадри Симсон и подписано от министрите на енергетиката на Белгия, България, Хърватия, Франция, Гърция, Италия, Латвия, Литва, Малта, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения и Испания. Ресорните министри настояват предложението за определяне на горна граница на цените да бъде последвано от законодателно предложение във възможно най-кратък срок.

Те посочват, че енергийната криза, започнала през есента на миналата година, се е задълбочила и предизвиква непоносим инфлационен натиск, който е засегнал сериозно домакинствата и предприятията. "Признаваме усилията, положени от Комисията, и предложените от нея мерки за справяне с кризата. Но все още не сме се справили с най-сериозния проблем от всички – цената на едро на природния газ", се казва в писмото, цитирано от "Катимерини". Допълва се и че все повече държави – членки на ЕС, настояват за таван на цените като единствената мярка, която ще помогне на всяка държава членка да намали натиска и да управлява инфлационните очаквания. Таванът също така ще осигури рамка за справяне с вероятни смущения в доставките и ще ограничи неочакваните печалби.

Петнадесетте енергийни министри предлагат таванът да се прилага при всички сделки на едро с природен газ, а не само при внос от определени юрисдикции. Това може да се направи по начин, който едновременно да гарантира сигурността на доставките и да постигне общата цел за намаляване на потреблението, уточняват те.

Предложението за ограничаване на цените има и своите противници. Дания, Германия и Нидерландия му се противопоставят с мотива, че то ще подкопае сигурността на доставките.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст