ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

България подписа споразумение за Оперативни договорености по ПВУ

Министерство на финансите сграда табела

Днес България подписа споразумение за Оперативни договорености с Европейската комисия. Това е последното необходимо споразумение във връзка с Плана за възстановяване и устойчивост преди страната ни да подаде официално искане за получаване на средства по механизма, уточниха от Министерството на финансите.

България е държавата членка с най-бързо договорените и подписани Оперативни договорености в целия Европейски съюз. Въпреки че българският план беше 24-тия приет, България е 15-тата страна с Оперативни договорености с Европейската комисия. Процесът обикновено отнема между 5 и 7 месеца, като е достигал и до десет. Българското правителството успя да финализира процеса за по-малко от три месеца след одобрението на българския план от Съвета на Европейския съюз.

Оперативното споразумение уточнява допълнително отговорните институции, начина на проверяване за постигането на договорените цели и практически въпроси около начина на сътрудничество при наблюдението на изпълнението на Плана. То ще бъде публикувано на уебсайта на Европейската комисия след приключването на техните вътрешни процедури.

Това потвърждава, че няма забавяне в изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост. За по-малко от три месеца е подписано и ратифицирано Финансово споразумение, изпълнени са всички законодателни мерки във връзка с първото плащане, изградена е информационна система и е разработена и приета вътрешна нормативна база за изпълнението на реформи и инвестиции, включително Система за управление и контрол.

В следващите дни предстои изпращането на първото искане за получаване на средства по механизма, които, след двумесечна оценка от страна на ЕК и процедура в Съвета, се очаква да пристигнат през есента.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст