ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Цената на електричеството във Франция надхвърли 1000 евро за мегаватчас

пазари

Цената не електроенергията на двата ключови европейски пазари е скочила с над 25% на 26 август – хаотичен ръст, който ще принуди европейските лидери да проведат извънредна среща, за да обсъдят кризата, информира агенция "Блумбърг". Електричеството за доставка през идната година в Германия и Франция бележи ценови рекорди почти всеки ден заради ограничените доставки на руски природен газ и намалението на генерираната енергия от атомните централи. Ценовият взрив напомпва инфлация и застрашава бюджетите на домакинствата и на бизнеса на територията на Стария континент. 

Премиерът на Чешката република, която е ротационен председател на Еврпейския съюз за второто полугодие, Петър Фиала, коментира в късния следобед на 26 август, че котировките са на равнище, което никой не може да си позволи заради "пазарен колапс" и че паневропейското решение не трябва да изисква таван на цените.

Европейските правителства вече вземат драстични мерки за ограничаване на електропотреблението, като сметките на британците ще скочат сериозно през октомври когато Лондон премахне лимита на разходите. По оценка на експерти от бранша, френският пазар ще е изключително свит през тази зима, особено ако няма вятър. И всички в Европа ще се опитват да внасят енергия по едно и също време, което може да създаде огромни предизвикателства и режим на индустриалното потребление. 

Френските едногодишни контракти поскъпнаха с 25% – до 1130 евро за мегаватчас на Европейската енергийна борса на 26 август. Германският еквивалент на договорите също се повиши до рекордно високите 995 евро за мегаватчаст – 33% ръст за деня и общо около 70% седмичен скок. Тези котировки са еквивалентни на над 1600 щ. долара за барел на пазара на суров петрол.

Ценовият подем идва успоредно с поскъпването на фючърсните контракти на европейския природен газ за шеста поредна седмица. Принос има и съобщението на френската енергийна комапния "Електрисите дьо Франс", че атомни централи ще заработят отново по-късно от очакванията. Именно те ще са ключов източник на енергия през тази зима, особено в усовията на оскъдни доставки на синьо гориво. Франция традиционно е един от най-едрите европейски нетни износители на електричество, но генерираната през тази година енергия от ядрените централи се очертава да е най-слабата за последните повече от три десетилетия. Включените към мрежата на "Електрисите дьо Франс" атомни реактори са били едва 42% на 26 август, по данни на френския мрежови оператор RTE.    

Ако усилията за овладяване на кризата пропаднат, съществува сериозен риск от социални вълнения и политическо напрежение, особено в случай на режим на тока и неотоплени жилища през зимните месеци. Европейските политици вече са определили около 280 млрд. евро за облекчаване на последствията от растящите енергийни котировки за бизнеса и домакинствата, но тази помощ рискува да се окаже символична за размера на кризата. Високите цени принуждават бизнеса да вади от строя мощности и да закрива дори цели производства, като някои може да не бъдат възстановени никога. Производителите на торове работят далеч под капацитета си в целия континент, застрашавайки селското стопанство и хранителния бранш.  

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст