ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Джина Лолобриджида се кандидатира за сенатор на изборите в Италия

Джина Лолобриджида

Световноизвестна италианска кинозвезда Джина Лолобриджида ще се кандидатира за сенатор на изборите в Италия на 25 септември, съобщават италианските медии.

Актрисата, родена на 4 юли 1927 г., е решила да се впусне в битката от избирателния район Латина. Нейното име е в предизборната листа на "Суверенна и народна Италия", зад която стоят Комунистическата партия, Социалистическата партия, движенията "Гражданско действие", "Все още Италия" и "Да си върнем Италия".

Това е вторият път, в който Лолобриджида се кандидатира на изборите – през 1999 г. тя се яви с листата на движението "Демократи" за изборите за европейски парламент, но не беше избрана. Сега Лолобриджида е била убедена да се кандидатира от адвоката и политик Антонио Ингроя, чийто адвокатски услуги е ползвала в миналото.

Лолобриджида привлича вниманието на кинокритиката през 1947 г. с една от първите си главни роли в адаптацията на операта "Палячи" за голям екран на режисьора Марио Коста.

През 1950 г. Лолобриджида подписва предварителен седемгодишен договор с Хауърд Хюз с условието да снима по три филма годишно. Тя обаче не спазва клаузите по договора и след продължително дело й е забранено да работи в Съединените щати до 1959 година. Въпреки това, Лолобриджида има изключително плодотворна и успешна кариера през 50-е години. След 1955 г. е обявена от кинокритиката за най-красивата жена в света. Това се дължи на ролите й във "Фанфан Лалето" от 1952 г. и "Парижката Света Богородица" от 1956 година. През 1961 г. печели "Златен глобус" за "Хенриета".

Състоянието на Лолобриджида се оценява на 45 млн. долара. Годишно актрисата печели по 100 000 евро от авторски права и пенсия.

След като актьорската й кариера започва да затихва през 70-е години, тя става фотожурналист. Снимала е Хенри Кисинджър, Пол Нюман, Ела Фицджералд, Одри Хепбърн и Салвадор Дали. Освен това успява да направи интервю с кубинския лидер Фидел Кастро.

Лолобриджида развива и благотворителна дейност – през 2013 г. дарява около 5 млн. долара за изследване на терапията със стволови клетки. Парите са от продажбата на нейната колекция бижута на аукцион на Sotheby's. Любопитна подробност е, че според нейната лична класация филмът на Методи Андонов "Козият рог" е сред най-любимите й филми – гледала го е на "Карлови Вари", като член на жури. Именно на този фестивал филмът с Катя Паскалева в главната роля печели Специалната наград на журито.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст