ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ЕС разкритикува талибаните, че грубо нарушават правата на жените

Набила Масрали

Талибаните грубо нарушават и злоупотребяват с правата на афганистанските жени и момичета в страната.

Това заяви днес говорителката по външни работи на ЕС Набила Масрали – само ден преди първата годишнина, откакто талибаните превзеха Афганистан.

Талибаните си върнаха властта в Кабул на 15 август 2021 г., след като САЩ решиха да се изтеглят от страната, слагайки край на продължилата 20 години мисия на НАТО в Афганистан.

"Талибаните не създадоха приобщаваща политическа система и по този начин отрекоха стремежите на афганистанския народ" – подчерта Набила Масрали, цитирана от ДПА.

Талибаните въведоха ограничения на свободата на медиите, потиснаха основни права на жените и доведоха до бедност огромни части на страната. Нито една държава не е признала правителството на талибаните и жените често започнаха да излизат по улиците на Афганистан, за да настояват да им се възстановят правата на образование, работа и свобода на движение.

В събота, 13 август, в мирен протест десетки жени преминаха по улиците на Кабул, скандирайки "Храна, работа и свобода". Те обаче, както и друг път при подобни случаи, бяха нападнати и спрени от талибанските сили.

ЕС също така осъди отношението на талибаните към хазарейците и шиитите в Афганистан, както и системните злоупотреби с техните икономически, социални, културни, граждански и политически права.

Набила Масрали подчерта, че ЕС потвърждава своя ангажимент към афганистанския народ, но призовава талибаните, които реално са властта в Кабул – да прекратят политиките, с които нарушават човешките права, защото са поели задължение за тяхното спазване.

"Афганистан не бива да остава сигурно убежище за терористи, както и заплаха за международната сигурност", се казва още в изявлението на Масрали.

Утре, на 15 август 2022 г., както в Афганистан, така и у нас, в София – на ул. "Струма" №3 в клуб "Коприва" по своеобразен начин ще се отбележи една година от управлението на талибаните. В клуба е обявена дискусия на тема "Неудържими: жените на Афганистан се борят за правата си", на която основен лектор ще е Силсила Махбуб.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст