ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Германия рискува масови производствени “ваканции”

пазари

Индустриалното сърце на Европа е под сериозна заплаха от масова "евакуация" в резултат на огромните усилия на германските производители на части за коли, химикали и стомана да абсорбират енергийните разходи, които скачат до нови максимални стойности всеки ден. Цените на енергията и на природния газ в Германия са се увеличили над два пъти само за два месеца, като електричеството за доставка след една година – базовият индекс за Стария континент – вече е надхвърлило 540 евро за мегаватчас. Преди две години тези контракти струваха 40 евро.  

"Енергийната инфлация е далеч по-драматична тук отколкото където и да било другаде", коментира Ралф Щофелс – главен изпълнителен директор на BIW Isolierstoffe – производител на силициеви части за автомобили, самолети и космически апарати и бяла техника. Щофелс се опасява от "постепенна деиндустриализация на германското стопанство".

Германия разчита на вноса на природен газ от Русия за захранване на електроцентралите и заводите, но в момента се подготвя за безпрецедентното предизвикателство да осигурява осветленае и да захранва бизнеса след като Русия оряза доставките на суровината. Временни спирания на производствени процеси са били наблюдавани и преди, като производството на торове и на стомана беше ограничено през декември 2021-а и март 2022-а. Този път обаче цените са с много устойчив възходящ тренд, който задълбочава промишлените спазми. Европейският природен газ за доставка през септември приключи търговската си сесия на 18 август на рекордните 241 евро за мегаватчас – бизо 11 пъти над обичайната цена за това време на годината.

Правителството ограничава до известна степен поскъпването на сметките за домакинствата, но бизнесът не е имунизиран срещу растящите разходи и много компании се подготвят да прехвърлят тежестта на потребителите или дори да спрат изцяло дейността си. 

"Цените са сериозен товар за много енергоемки фирми, които се конкурират на международното поле", посочва Матиас Рух – говорител на Evonik Industries – вторият по големина производител на химикали в света със заводи в 27 държави. Компанията е успяла да замени 40% от ползваните количества природен газ в Германия с втечнен газ и въглища и да прехвърли част от по-високите разходи на потребителите.  

Налице са обаче доказателства, че индустриалната позиция на Германия запада. През първото шестмесечие на тази година обемът на вноса на химически продукти се е увеличил с около 27% спрямо същия период на 2021-а, показват официалните правителствени данни, анализирани от консултантската фирма "Оксфорд икъномикс". Същевременно, химическото производство намалява, като през юни то е било с почти 8% под продукта от декември 2021-а.  

МВФ предупреди през юли, че Германия вероятно ще е най-слабо представящият се член на Г-7 през тази година заради зависимостта на промишлеността й от руския природен газ. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст