ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Гешев: Няма вече спецправосъдие и наркотици заливат улиците

Иван Гешев

"Прокуратурата, като една от малкото останали стабилни институции в държавата, винаги е била за това, че трябва да работи с всички държавни институции в интерес на българските граждани. Единственият ни враг е престъпността, ние не робуваме на лично его, няма лични, партийни и корпоративни цели. Единствените ни цели са да работим за българските граждани." Това заяви главният прокурор Иван Гешев преди заседанието на Висшия съдебен съвет. Той коментира зачестилите случаи на катастрофи, причинени от шофьори, употребили алкохол и наркотици. "От две години в прокуратурата говорим, че това е един социален проблем. Бих го нарекъл социална епидемия и резултатът е никакъв. Няколко парламента, министри и кой ли още не се занимаха с хладилника в държавно жилище, с дипломата ми отпреди 30 години, но никой не се занимава с реалните проблеми на българските граждани", каза обвинител номер едно. 

"Къде виждате държава? Може би виждате държава в това, което се е случило снощи – отново дрогиран шофьор с висока скорост уби 22-годишно дете в Шумен, а второ е с телесна повреда. Може би виждаме държава в сгазените полицаи в Бургас или може би колегата, който беше убит от пиян шофьор или за случая на Околовръстното", попита Гешев. Според него специализираното правосъдие, което беше закрито от парламентa, е било най-ефикасното оръжие срещу престъпността. "Може би виждаме държава в закриването на специализираните структури, които бяха най-ефикасното оръжие срещу организираната престъпност, корупцията и тероризма? Плодовете ги берем и ще ги берем. Те се изразяват в мигрантския натиск, в последния случай, в който кола с мигранти се забива в пункт за технически преглед, за щастие няма пострадали, в това че наркотиците заливат улиците и застрашават децата ни. Да сте чули за някаква реализация от няколко месеца за наркотици, да се чули за мигранти, за лихвари?", добави главният прокурор. 

Той коментира и искането Конституционният съд да тълкува Основния закон за правомощията на главния прокурор. Според Гешев има смесване на правомощията по надзора за законност. Това, което се пита, е безспорно установено – както за практикуващи магистрати, така и от научната общност, подчерта той. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст