ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Готвим бартер – ток от България срещу газ от Азербайджан

Служебен кабинет служебно правителство Никола Стоянов

По време на посещението на министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов в Баку е била направена следната договорка – България да снабдява Азербайджан с ток, а оттам да ни осигуряват газ.

Това сподели самият министър в предаване за БНТ. Той обясни, че при такава бартерна схема – газ срещу ток, би могло да получим количества за през следващите 4-5 месеца, точно когато те са ни най-нужни през зимата.

По време на визитата си в Баку Стоянов обсъдил и напредъка по интерконектора с южния газов коридор.

„Имаме сериозна увереност, че от 1 октомври тази газова връзка ще тръгне, а освен това и азербайджанската страна потвърди, че може да се разчита на изпълнението на договора, който имаме с тях за 1 милиард куб. метра годишно в пълен обем“ – подчерта още Никола Стоянов.

На второ място той посочи, че са водени преговори за разширение на южния газов коридор. Очаква се, че то ще заработи до 3-4 години, а това ще означава, че от Азербайджан ще можем да получаваме още 1 милиард кубични метра газ годишно.

„Те ни предложиха като традиционен партньор да ни запазят от разширението малка част. Това означава, че ще имаме 2 милиарда куб. метра годишно с дългосрочни договори с Азербайджан, а нашето потребление е около 3.5 милиарда годишно, което означава близо 60 процента“ – посочи Никола Стоянов.

Той отбеляза, че експерти от Министерството на енергетиката ще продължат разговорите с Азербайджан, като ще преговарят за цена, количества, срокове. Според министъра е важно още от сега да се заявят количества, тъй като всички държави търсят допълнителни количества газ и Азербайджан е под голям натиск.

Третата основна тема по време на разговорите в Баку е била потенциалната възможност страната ни да получи допълнителни количества газ още тази зима.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст