ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Христо Алексиев: Към момента не ни трябва газ от “Газпром”

Министерски съвет Кризисен щаб Христо Алексиев

Не сме взели количествата газ от „Газпром“, които се полагат на България, но към момента, от всички действия на служебното правителство, ние нямаме и необходимост от тях. Това каза пред bTV служебният вицепремиер и министър на транспорта Христо Алексиев.

За два месеца служебното правителство постигна пълна диверсификация, на много добра цена, и това ще го видите по цените за ноември, които ще бъдат под 200 лева на мегават час, каза Алексиев.

По думите му, намалената цена на природния газ се дължи до голяма степен на усилията на служебния кабинет. Мога да ви кажа, че това, което се случи, е ефект от целенасочени усилия, защото ние обявихме прозрачни търгове за втечнен газ, коментира Алексиев.

Той заяви, че на търговете са се явили 15 компании от Европа, САЩ и Арабския полуостров, като следващата седмица ще бъдат сключени два договора за втечнен газ за ноември на много добри цени.

За декември предстои отваряне на следващия търг. Този месец ще отворим и офертите за средносрочния търг, не само за отоплителния сезон, но до края на следващата година, заяви министърът.

По думите му, от началото на август, когато е започнало работа и служебното правителство, цените на горивата са поевтинели с 40 стотинки. Служебното правителство, заедно с браншовете и работодателите, са допринесли за намаляването на цените. Алексиев добави, че служебният кабинет е ограничил износа на горива от България.

Христо Алексиев отбеляза, че правителството ще предложи компенсации за хората, които ползват природен газ и топлоенергия. Това ще стане по един различен механизъм – ние ще въведем две тарифи – който потребява повече, няма да може да ползва от тарифата 82 лева, той ще плаща по-висока тарифа. Средното потребление на едно семейство е около 200 киловатчаса. Ние ще сложим една граница 250-300, за да знаем, че нормалните семейства могат да се възползват от това. А който потребява повече, ще плаща повече, заяви вицепремиерът.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст