ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Инфлацията е в центъра на годишната среща на централните банкери

Джером Пауъл Кристин Лагард Андрю Бейли

Да се вдигнат лихвите, за да се противодейства на инфлацията, но не прекалено много, така че икономиката да не падне на колене: това е дилемата, която ще бъде в центъра на дискусиите на редовната годишна среща на централните банкери от цял свят в четвъртък и петък в Джаксън Хол, щата Уайоминг, информира Франс прес.

Величествените планини в Гранд Тетън всяка година са домакин на тази среща под егидата на Управлението за федерален резерв на САЩ още от времето на бившия му президент Пол Волкър.

Най-очакваният момент на този симпозиум ще бъде речта на президента на американската централна банка Джером Пауъл в петък в 14:00 ч. по Гринуич (16:00 ч. бълг. време).

Президентката на Европейската централна банка Кристин Лагард обаче няма да пътува до Съединените щати. На форума ще присъства Изабел Шнабел, член на управителния съвет на ЕЦБ, която ще участва в работна група в събота.

Управителят на Банк ъв Ингланд Андрю Бейли потвърди присъствието си в Джаксън Хол, но само като наблюдател на дискусиите, без да участва в тях.

В икономически план има един общ неприятел – инфлацията, и рискът да бъде забавена прекалено много икономиката, така че трябва да се избере едно от двете, заяви пред АФП Грегъри Волокин, портфолио мениджър в "Мишеърт файненшъл сървисис" . В същото време "Федералният резерв не може да каже, че трябва да предпочете да увеличи безработицата, за да понижи инфлацията, но това е изборът, който има", подчерта анализаторът.

Срещата се провежда в момент, когато централните банки по света затягат паричната си политика, за да се борят с инфлацията, но с риск да потиснат икономическото възстановяване.

Федералният резерв вече четири пъти повиши лихвите си от март. Първо с обичайния четвърт процентен пункт, после с по-бърз темп.

И инфлацията в САЩ през юли започна да спада, достигайки 8,5 на сто на годишна основа, след рекордното увеличение на цените от над 40 години с 9,1 на сто през юни.

Погледите вече са обърнати към следващото заседание по паричната политика на 20 и 21 септември, на което се очаква ново повишение на лихвите с половин и дори с три четвърти процентен пункт.

В същото време американският БВП вече се сви през първите две тримесечия, което отговаря на класическото определение за рецесия. Според икономисти обаче това не е така в случая със САЩ заради солидния пазар на труда, който през юли се върна на равнището от преди пандемията с безработица от 3,5 на сто и възстановяването на всички съкратени работни места.

В еврозоната покачването на цените достигна нов рекорд с растеж от 8,9 на сто, а във Великобритания показателят дори стана двуцифрен (10,1 на сто).

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст