ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Кабинетът одобри проектозакона за личния фалит

Министерство на правосъдието Крум Зарков

Кабинетът одобри проектозакон за несъстоятелност на физическите лица или още проект на Закона за личния фалит. Това обяви служебният министърът на правосъдието Крум Зарков на брифинг в Министерския съвет. "Законът предлага правна уредба по несъстоятелност на физическите лица, която да запълни празнотата и да уреди производство в съответствие с обществените очаквания, изискванията на актовете на Европейския съюз и особеностите на националната ни правна система. Няма развита държава, в която да няма закон на личния фалит. България твърде дълго остана без такъв закон", подчерта Зарков.

Единствено добросъвестни длъжници ще могат да поискат образуване на производство и да бъдат освободени от непогасени задължения. Министърът обясни, че като добросъвестен се определя онзи длъжник, който поема задължения съобразно своето имуществено състояние и доходи, и който със своите действия не уврежда умишлено или поради небрежност интересите на своите кредитори. Законопроектът ще гарантира финансово обезпечение на длъжника и семейството му в рамките на производството, като съдът ще определи издръжка в зависимост от техните потребности. Издръжката няма да бъде по-ниска от минималната работна заплата. Несеквестируемото имущество на длъжника няма да подлежи на изземване. (Несеквестируемо имущество е това имущество на длъжника, срещу което в рамките на изпълнителния процес не могат да бъдат предприети мерки за принудително изпълнение – бел. ред.)

Проектът е изготвен от Министерството на правосъдието и Министерството на иновациите и растежа. "Този закон е с цел да помогне на хора, изпаднали във временно затруднение", изтъкна Зарков. Той се надява нормативът да бъде приет до края на 2022 г.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст