ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Казанът с назначените от Нинова партийни функционери завря

Корнелия Нинова

С назначенията си в служебния кабинет президентът Румен Радев май "шамароса" без особено да се церемони най-вече бившия вицепремиер и икономически министър Корнелия Нинова. Най-откровеното предизвикателство към нея беше отправено с избора му на служебния министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов. Същият човек , който в началото на юни тя освободи от поста шеф на борда на ВМЗ-Сопот, не пропускайки да изсипе купища обвинения върху цялото ръководство на военния завод.

Колкото и невероятно да звучеше, посоченият от Нинова основен мотив за това й решение бе, че в момент, когато всички военни заводи буквално бълват продукция, предприятието било с „влошено финансово състояние“…

Както „Банкеръ“ написа тогава, икономическата началничка

оскуба една златна кокошка.

При положение, че от началото на войната в Украйна сопотските „Вазовски машиностроителни заводи“ работят денонощно и печелят като луди, аргументите й звучаха като бълнуване. От началото на годината вторият по големина производител на оръжие у нас може да се похвали с нови договори, чиято стойност надвишава половин милиард лева.

Впрочем още през април, в публикацията си „Нинова съвсем оплете оръжейните конци“ отбелязахме, че меракът й да овладее всички печеливши държавни дружества, поставяйки начело свои верни съпартийци, няма да доведе до нищо добро. Върхът беше достигнат през юни, когато скоростно бяха обявени конкурси, дни преди председателката на БСП да напусне властта. В статията си „Кадровото лицемерие на БСП пак "разреши" партийните назначения“ посочихме и конкретни случаи.

До констатацията, че дълго ще сърбаме попарата от управлението на Нинова изглежда е стигнал и служебният министър на икономиката Никола Стоянов. Преди дни той оповести, че в администрацията на Министерството на икономиката за последните седем-осем месеца са уволнени 72 души. Което на практика е над 10% от целия екип или средно по 10 души на месец.

В публичните предприятия от 18 дружества, в 14 са сменени всички или голяма част от управителните съвети. Огромната част от хората са били с конкурс и с мандат години напред, а всички новоназначени от Нинова са се вредили на началническите длъжности …без конкурс , което според министъра определено не спазва духа на закона.

В изказването си Стоянов акцентира върху факта, че „в последните години станаха много смени в държавната администрация, което води до загуба на експертност“.

Както можеше да се очаква, от щаба на Нинова

реагираха като ощипани

и директно го обвиниха в лъжи и манипулации.

В официална позиция Нинова обяви:

1. От администрацията на Министерство на икономиката и индустрията не са уволнени 72 души за последните 7 месеца. Двайсет и четири са пенсионирани поради навършване на пенсионна възраст. Двама са уволнени поради груби нарушения, включително и чрез свикване на дисциплинарен съвет. Уволнен е един, когото аз назначих, веднага след като получих сигнали от различни институции за конфликт на интереси.

2. В Държавната консолидационна компания има 16 дружества. От тях са сменени съветите на директорите на три, а не на 14, на други две са сменени само управителите и двама ликвидатори, единият поради смърт. Всички нови членове на бордове са назначени временно до провеждане на конкурс. Конкурсите бяха стартирани. Някои приключиха, други би трябвало да продължават и сега.

3. Ако бордът на ДКК сега е от 4 души, а трябва да е от петима по закон и според министър Стоянов, защо той ги увеличава на 7? За да уреди хора на заплати или, за да има ново мнозинство, което да започне чистка по дъщерните дружества? Това ще стане ясно скоро. Следете следващите му действия.

Моята политика беше да намалявам броя на членовете на бордове, за да не се превръщат те в хранилка. Очевидно сега е обратно. Може би бяхме и единственото министерство, в което забраних политическия ми кабинет да получава допълнително материално стимулиране и тази сума разпределих на работещите служители. Интересно ми е дали тази практика сега също е променена.

4. Що се отнася до Комисията по оръжия: Ако я бяхме свикали в последните дни на отиващо си правителство, въпросът щеше да е: Как си позволяват в последния ден да разрешават износ за 1 млрд. евро. Сега въпросът е: Защо в последния момент не са изнесли оръжие за 1 млрд. евро? Защо си с шапка, защо си без шапка?

Политиката е преди всичко носене на отговорност. Нека служебният кабинет носи своята сега”.

Не закъсняха атаките срещу Стоянов и от Държавна консолидационна компания. Назначената от Нинова за неин директор Смиляна Нитова-Кръстева привика медиите, за да обвини пред тях Никола Стоянов в опит за

оказване на неправомерен натиск

върху нея и подопечните й дружества .

Служебният министър според Кръстева предизвиквал „напрежение“ от началото на мандата си. То, видите ли, се изразявало в решението му да изиска документи по спешност от военното предприятие "Кинтекс", малко след като бил подписан нов голям договор, "който гарантира работата на дружеството за поне пет години напред".

Второто "прегрешение" на Стоянов било свързан с опита му да впише трима нови членове на борда на директорите на ДКК. Ръководителката на този държавен мастодонт, който през последните години се прослави най-вече с непрозрачното си управление, съобщи, че първоначално служебният министърът я убедил да подпише пълномощно и декларация "във връзка с дейността на ДКК", но едва по-късно, когато тя го попитала за какво точно се отнасят документите, той я информирал, че ще промени управлението на компанията. Тогава Кръстева внесла документ в Агенцията по вписванията, с който декларирала, че оттегля пълномощното и не се съгласява с промените в борда, спирайки по този начин влизането им в сила.

Обясненията на Кръстева дойдоха след като Никола Стоянов заяви, че е научил, че докато формално управлява държавно предприятие, тя ще се кандидатира като

водач на партийната листа

на БСП в Хасково (определена с решение на Националния съвет на БСП на 5 август).

Малко преди това и шефът на Комисията за защита на потребителите Иван Френкев (също кадър на БСП) свика пресконференция, за да се оплаче от натиск от страна на ръководството на икономическото ведомство. От министерството пък на свой ред го обвиниха, че е провеждал масови уволнения и назначения без конкурс.

Очевидно битките между Стоянов и хората на Нинова няма скоро да спрат. Лошото в случая е, че не става въпрос за принципни позиции за управлението на българската икономика, а предимно за преследването на лични интереси.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст