ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Малкият бизнес получава 600 млн. лева по Плана за възстановяване

Александър Пулев

Пари за иновации има. Планът за възстановяване и устойчивост работи. Само по линия на Министерството на иновациите и растежа по Плана до края на годината за микро-, малките и средните компании има предвидени 600 млн. лв. с основен фокус – иновации. Освен осигуряване на необходимия ресурс, се работи приоритетно и по друга ос – стратегическо партниране по темата за иновациите. От най-големият фонд на Обединените арабски емирства идва у нас в края на седмицата, именно тук в София Тех Парк, за партньорства с български иновативни предприятия. Това заяви служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев, който заедно с еврокомисия Мария Габриел откри Български иновационен форум 2022 в София Тех Парк. 

Пулев подчерта големия успех на първата отворена в България мярка за бизнеса по Плана за възстановяване, по която се кандидатстваше до 21 септември. "Над 2500 фирми кандидатстваха, а очакванията ни бяха за около 1300 проектни предложения. 260 млн. лв. ще получи малкият и среден бизнес за иновации и модернизация по нея", уточни министърът. И информира, че до дни се отваря и втора процедура – за информационни и комуникационни технологии и киберсигурност. Тя е с бюджет 30,6 млн. лв. и с мярката предприятията ще могат да си направят уебсайтове, мобилни приложения, онлайн магазини, системи за управление. Българските компании могат да получат грантове от 3000 лв. до 20 000 лв., като няма да се налага съфинансиране.

"Предстои да отворим за кандидатстване и третата мярка за бизнеса по ПВУ – тя е за изграждане на ВЕИ за собствено производство и съхранение на енергия (фотоволтаици и батерии) с бюджет 200 млн. лв., а четвъртата е за иновации, развойни дейности и интелектуална собственост с общ бюджет от 120 млн. лв.", каза още министърът. И подчерта, че по линия на структурните фондове на Европейския съюз от следващата година Министерството на иновациите и растежа ще насочи фокус към подкрепа на микро-, малки и средни предприятия, научни центрове, стартъпи, иновационни и високотехнологични компании. Две от програмите са на обща стойност 5 млрд. лв. и са в процес на одобрение от Европейската комисия. Едната е Програма "Конкурентоспособност и иновации в предприятията" 2021-2027 с бюджет около 3 млрд. лв., а другата е "Програма за научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация" с бюджет от 2.14 млрд. лв. 

"Министерството на иновациите е в пълна мобилизация да осигури средства за българския бизнес и научна и изследователска общности. Надяваме се съвместните усилия да бъдат продължени и от следващите управляващи в името на развитието на иновационния потенциал на страната", увери Пулев.

Събитието "Нова европейска иновационна стратегия – възможности и предизвикателства" е организирано от Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия и платформата "Български иновационен форум".  В него участва и служебният министър на образованието Сашо Пенов, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, представители на бизнеса, академичните среди.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст