ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Манолова иска НАП да провери топлофикациите за сметки с по-висок ДДС

Мая Манолова

НАП трябва да започне извънредни проверки във всички топлофикационни дружества в страната, за да се изясни дали и те са не изпратили сметки с 20% ДДС. За това призовават от формацията "Изправи се България"

Вчера НАП съобщи, че "Топлофикация-София" неправилно е начислила в изравнителните сметки ДДС от 20%, а не от 9 %, съгласно закона.

"Затова призоваваме хората да не плащат изпратените им надути изравнителните сметки, докато "Топлофикация-София" не изпрати нови фактури с правилно начисленото ДДС", пишат от формацията на Мая Манолова.

Те са внесли писмено искане към служебния министър на енергетиката Росен Христов да започне незабавна проверка на всички топлинни счетоводители за неправилното изготвяне на изравнителните сметки.

"Кампанията, която вчера заявихме пред Министерството на енергетиката „Не плащай“, че предприемаме, вече дава резултат. Снощи НАП съобщи, че "Топлофикация-София" наистина неправилно е начислила в изравнителните ни сметки ДДС от 20%, а не от 9 %, съгласно закона.  Затова призоваваме хората да не плащат изпратените им надути изравнителните сметки, докато "Топлофикация-София" не изпрати нови фактури с правилно начисленото ДДС", заяви Мая Манолова.

"Срокът за плащането им е чак до 14 септември, така че има достатъчно време дружеството да изпрати на потребителите нови фактури за изравнителните сметки с 9% ДДС, които те да заплатят в срок", допълни тя.

"Очакваме Столична община и кметът Фандъкова да предприемат незабавни действия, като виновните длъжностни лица да поемат отговорност за неспазването на Закона за ДДС и създадения пореден хаос", каза още Манолова.

В сряда пред сградата на "Топлофикация-София" от "Изправи се България" показаха няколко изравнителни сметки. "Всичките умишлено са написани абсолютно неразбираемо за потребителите, като судоку, което има единствено за цел да ограбва хората. И пак имат начислена сградна инсталация над 50-60%, т.е. гражданите са принудени да плащат, а същевременно стоят на студено", посочи Манолова.

"Затова вчера внесохме писмено искане към служебния министър на енергетиката Росен Христов да започне незабавна проверка на всички топлинни счетоводители за неправилното изготвяне на изравнителните сметки, защото те са на негово подчинение", допълни тя.

"Призоваваме и НАП да си влезе в задължението и да започне извънредни проверки във всички топлофикационни дружества в страната, а не само в София, дали и те са не изпратили сметки с 20% ДДС. Освен това да установи кой е отговорен за скъпо струващата на хората грешка, като наложи и съответните санкции на виновните длъжностни лица", каза още лидерът на "Изправи се България".

По думите й е крайно време институциите да започнат да си вършат работата в интерес на хората, както изискват законите.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст