ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Милков: ОИСР е най-голямото ни интеграционно усилие след ЕС и НАТО

Министерство на външните работи Николай Милков

Присъединяването ни към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) е най-сериозното интеграционно усилие на страната ни след приемането ни в Европейския съюз и НАТО. То засяга почти всички сфери на обществения живот. Това заяви на брифинг в Министерския съвет служебният външен министър Николай Милков. Той отбеляза, че тази тема е била винаги приоритетна за външното министерство, а сега е такава и за служебното правителство. 

Министърът припомни, че девизът на ОИСР е "По-добри политики за по-добър живот" и добави, че това касае прилагането на най-добрите практики в световен мащаб. Също така ние участваме, ако не в "Клуба на богатите", както обикновено и погрешно наричат тази организация, то поне в клуба на тези, които определят най-добрите практики и световни политики в различни сфери, подчерта Милков. 

Единични са сферите, които нямат връзка с ОИСР, отбеляза той, уточнявайки, че това са сфери като отбраната и вътрешните работи. Същевременно трябва да се има предвид, че те също се нуждаят от най-добрите похвати на корпоративно управление, така че на практика няма сфера от обществения живот, която не е засегната от нашето бъдещо присъединяване към ОИСР, категоричен е външният министър.

Постановлението, което бе прието днес от Министерския съвет, има координационен характер. То доразвива създадения през 2017 г. Междуведомествен координационен механизъм. Приложение към постановлението определя работни групи, които са в зависимост от тематиката на отделните инструменти и конвенции на организацията, уточни Николай Милков. Навсякъде има по една водеща институция и по няколко партниращи институции по компетентност, обясни Милков. 

На 25 август предстои първото заседание на Междуведомствен координационен механизъм и на него ще бъдат разпределени първите задачи. Министърът поясни, че целта на задачите, е до края на септември да бъде изготвен първоначален меморандум, който е в отговор на пътната карта, приета на 10 юни тази година и която определя пътя ни за присъединяване към организацията. Той определи този първоначален меморандум като доста сложен и важен инструмент, тъй като трябва да  се изготви самооценка във всички сфери какво предстои да бъде направено. 

Служебният кабинет си поставя за цел до края на октомври меморандумът да бъде финализиран, така че той да бъде връчен през ноември в ОИСР.

Милков се въздържа да коментира ситуацията с българските дипломати в Русия, обявени за персона нон грата. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст