ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Минималната заплата в строителството става 994 лева

каска строеж проект ремонт

"Без никакви колебания приехме предложението на синдикатите за увеличаване на коефициента – то е напълно основателно на фона на нестихващата инфлация. Още повече, че за нас, като работодатели, най-ценният ни капитал са нашите служители. Затова продължаваме да полагаме грижи за тях, въпреки трудностите, през които преминава отрасълът напоследък.“ 

Това коментира председателят на Управителния съвет на Камарата на строителите в България инж. Илиян Терзиев по повод подписаният нов Отраслов колективен трудов договор.

Договорът е между Федерацията на независимите строителни синдикати към Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ), строителната федерация на КТ „Подкрепа“ и Камарата на строителите в България.

Минималната работна заплата в строителството се повишава от 887.5 лева на 994 лева, а дневният разход за храна – от 4 лв. на 5 лева.

Постигнато бе споразумение за увеличаване на коефициента, който се добавя към минималната работна заплата за заетите в строителството. Досега той беше 1.25, а занапред ще е 1.40 пункта. Към момента минималната заплата в страната е 710 лева и умножена с новия коефициент тя съответно става 994 лева за отрасъла. За квалифицираните работници в строителството минималното месечно основно трудово възнаграждения става не по-малко от 1888.60 лева.

Новият отраслов договор предвижда задължителната ежегодна здравна профилактика на работещите, задължително всяка година работодателят да осигурява профилактични прегледи за всички работещи. Предвижда се още чрез нова алинея финансова възможност работодателят да сключва договор за  допълнително здравно застраховане на всеки работник или служител в предприятието.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст