ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

На дневен ред са всички източници на газ, “Газпром” е накрая

Росен Христов

На дневен ред стоят всички възможни източници за доставки на газ, включително и "Газпром", но това е последният вариант. Това каза пред БНТ енергийният министър Росен Христов.

"Още не сме започнали да търсим контакт с тях, защото гледаме да изчерпаме всички възможни варианти. това е последен вариант, но не сме ги изхвърлили от листа с опции."

Той коментира протестите срещу подновяване на преговорите с "Газпром" и заяви, че няма да се подпише под декларацията, която недоволните искат: "България е демократична страна и всеки има право да изказва мнение и да протестира, което е много хубаво. Лошото е когато тези теми се използват за политически цели – колкото хора протестират на площада, десетки пъти повече ме питат как ще си отопляват жилищата училищата, болниците, страната. Лесно е, когато човек получава заплата на ниво София, да каже, че не му е проблем да плати по-скъп газ, по-скъп хляб. Когато заплатата в страната е няколкостотин лева и по-голямата част отива за плащане на битови сметки, не е толкова лесно човек да каже "не ме интересува цената".

Христов заяви, че кабинетът на Кирил Петков "не е спирал да си говори с "Газпром" и коментира, че има преписка, според която са "водени преговори, отправяни са писма и е платена колосална сума за адвокатски консултации, с които да поддържа тези преговори". "Обсъждани са условията на плащания, условията на доставка. Те пътуваха до Брюксел, обсъждаха общата политика на ЕС по повод "Газпром" – могат ли да се открият сметки в рубли или не, каква е общата политика. Преговорите са спрени на една точка, където "Газпром" не се съгласяват на някакви искания и от наша страна не е имало алтернативно предложение.

Министърът отново каза, че Европа не е спряла да купува газ от "Газпром", а България продължава да купуваме руски газ чрез посредници.

По думите му имаме газ до септември, има и откъде да намерим до края на годината: "Проблемът не е толкова в количествата, колкото в цената. Ако ние обявим, че плащаме 5 пъти по-висока цена, ще имаме газ колкото си искаме – оферти има много. Проблемът е в доставката. Повечето оферти са за LNG, за които няма слотове. Има слотове на местни компании, но цената им е такава, че не ни устройва".

Към момента недостигът на газа е около 30% от потреблението или горе-долу колкото употребява "Топлофикация София". По думите му, ако не осигурим доставки на нормални цени, трябва или някой да плати огромната сума или да речем София да остане без парно. "Всички знаят широко коментираната оферта на Шиниър за седем танкера, имаме много подобни оферти – поне три четири оферти от посредници. Шиниър е производител, така че те са добър източник, защото избягваме надценката на посредниците", коментира Христов.

Проблемът на "Булгаргаз" е с оборотните средства – тези 500 млн. дефицит не са загуби, а дефицит, който е необходим за разплащане. Затова утре на Министерски съвет енергийното ведомство ще предложи да бъде отпуснат заем от 800 млн. лв. на държавното дружество, каза министърът на енергетиката.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст