ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Над 40 загинаха при пожар в църква в Египет

Египет

При пожар в коптска църква в египетския град Гиза са загинали 41 души, други 45 са ранени, предаде Ройтерс. Предполага се, че сред жертвите има много деца, тъй като към църквата функционира детски център.

Агенцията цитира египетската коптска църква и здравното министерство.

Около 5 000 души са присъствали на неделното богослужение. Хората изпаднали в паника, след като пламъците блокирали входа на храма.

Пожарът е предизвикан от дефектна електрическа инсталация на климатик на втория етаж на сградата. Късото съединение е станало точно когато богомолците са се събрали за литургия в църквата "Абу Сифин" около 9 сутринта. Присъстващите чули силен трясък, преди пламъците да се разпространят на втория етаж.

Църквата "Абу Сифин" е разположена в гъсто населения квартал "Имбаба" на Гиза, на запад от река Нил.

Гиза е вторият по големина град в Египет – с население над 2 милиона души. Той се намира много близо до столицата Кайро.

Президентът на Египет Абдел Фатах ал-Сиси изрази съболезнования на близките на загиналите и обяви че следи отблизо развитието на случая. Коптите са християни. Те представляват 10% от 90 милионното население на Египет и немалко пъти са се оплаквали от дискриминационно отношение на мюсюлманското мнозинство.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст