ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Няма кой да купи скъпия газ от танкера, доставен за септември

росен христов (БНТ)

С „Газпром“ преговаря „Булгаргаз“, който е страна по договора. В момента сме на изчакване на позицията на „Булгартрансгаз“ за възстановяване на доставките. Проблемът е, че все още не сме получили позиция по редица отворени въпроси. Нещата са комплексни – цени, клаузи и т.н. Това заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов пред БТВ.

Думите му са във връзка с решаване на проблемите с газовата криза, породена от войната в Украйна.

„Не смятаме, че въвличане на правителството с директни преговори с Русия биха довели до по-положителен развой. Широкото медийно отразяване на проблема, също не носи ползи. Според юристи е най-удачно към момента правителството да не проговаря с Русия. Работим паралелно по много решения. Не е правилно да разчитаме само на един доставчик. За момента изчакваме позицията на Русия“, уточни той.

На въпрос защо се отказахме от танкерите с втечнен газ, министър Христов заяви: „Нямаше къде да ги разтоварим. Слотовете, които функционират към момента бяха разпродадени. Всичко, което беше възможно да се използва, можеше да се закупи от частни посредници, това обаче оскъпяваше газа. Танкерите щяха да пристигнат през септември на двойно по-голяма цена, т.е. 250 на мегаватчас. На практика този газ, който е доставен за септември няма кой да го купи, заради високите цени и инфлацията. Нашата цел не е да доставим газ на каквато и да е цена“, разясни енергийният министър.

„В момента капацитет няма. В средата на октомври Гърция ще обяви търг за слотове и ние ще участваме задължително. След като се осигурят слотове, ще се търсят танкери. Така ще може да се намали и цената на газа, защото ще има предвидимост“, обясни той.

„Възнамеряваме да преговаряме с Турция да ползваме техните слотове, а също и с Гърция. След това ще се договорим с доставчиците, които ще ни дадат оферти. Това ще се случи до края на септември“, каза още Росен Христов. 

„В момента по интерконектора не тече газ. Той е в процес на завършване. В него има газ, но това е в рамките на тест. Днес получихме потвърждение, че на 1 октомври ще потече газ. Чакаме конкретна оферта от азерите“, каза той.

„Не ни очаква студена зима. Нашите очаквания са за оптимизиране на цените, за да се успокои бизнесът и да се спре галопиращата инфлация“, каза още министърът на енергетиката.

„В момента складираният газ в Чирен е 63%. Не цялото количество е за България. Това не е предпоставка, че сме си осигурили доставките на газ. Това е буфер, на който разчитаме, за да осигурим нормални доставки през зимата“, разясни министърът на енергетиката.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст