ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Очакваме първия транш по Плана за възстановяване

Атанас Пеканов

Очакваме средствата от първия транш по Плана за възстановяване и устойчивост да ни бъдат преведени до няколко седмици. Това обяви пред БНТ служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов. Страната ни е изпълнила всичко необходимо по 22-те мерки за първия транш и те са предадени в Европейската комисия. По втория транш България трябва да приеме 22 законопроекта. Само един от тях не е готов – за промените в Закона за енергетиката. В него има заложени цели, които са трудни за изпълнение в сегашната ситуация на енергийния пазар в Европа. Затова е възможно страната ни да поиска дерогация. За да получим втория транш, е необходимо законопроектите да бъдат приети от Народното събрание. "Народните представители ще трябва да се съсредоточат. Аз разбирам, че в момента имат други разговори, но държавата трябва да върви напред и не трябва да отстъпваме от неща, поети като ангажимент само преди няколко месеца. Парите ще дойдат, когато сме си свършили работа. Според мен това е правилният подход към бъдещето", категоричен е Пеканов.

По Фонда за справедлив преход, по който да предвидени 1,3 млрд. за подпомагане на регионите, които затварят въглищното си производство, има забавяне, призна вицепремиерът. "Поели сме ангажимент до 2026 година да намалим с 40% вредните емисиии, което е много трудно в сегашната ситуация, но е и много трудно сега да се предоговаря нещо, което сме договорили едва преди няколко месеца. Ако сега отворим този въпрос, преговорите ще блокират всичко останало. Така че има натрупани забавяния. Надявам се, че Министерството на енергетиката ще успее да ги навакса", посочи той.

Според него политическата нестабилност у нас застрашава процеса за влизане в еврозоната. Зам. министър-председателят изрази надежда политиците да осъзнаят това и да проявят зрялост. Служебният кабинет работи по Националния план за въвеждане на еврото през 2024. Все още не е готова комуникационната стратегия, която трябва да обясни как функционира еврозоната, какви са рисковете и как институциите ще отговорят на тези рискове. "В Хърватия например вече получават цените в касовите бележки и в двете валути. Отдолу има QR код, с който ако превалутилането не е коректно, подаваш сигнал и магазинът попада в черен списък като некоректен търговец", уточни Пеканов. Предстои да изберем и символа на бъдещата ни евромонета. Страната ни е покрила всички критерии за приемане на еврото с изключение на инфлационния критерий. "В сегашната обстановка обаче инфлационният критерий е проблем за всички страни и мисля че той може да бъде обект на дискусия. Дори и сега България остава третата страна в Европейския съюз с най-нисък дълг спрямо БВП", изтъкна служебният вицепремиер.

Атанас Пеканов заяви, че не вижда себе си като член на следващия редовен кабинет, а след края на мандата на служебното правителство ще се завърне в академичната сфера.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст