ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Още 444.7 млн. лв. за подпомагане на земеделските стопани

хуманно отношение към животните

Правителството одобри допълнителни разходи от централния бюджет към Държавен фонд „Земеделие” в размер до 444.7 млн. лв. за 2022 година.

Средствата се отпускат за осигуряване на ликвидност на земеделските стопани и за подкрепа на свиневъдите и птицевъдите за хуманно отношение към животните, както и за осигуряване на подкрепа на земеделските стопани по национални мерки за компенсации на повишените цени на енергоносители, фуражи, препарати за растителна защита, горива и торове.

През 2021 г. общо 70 млн. лв. получиха свиневъдите и птицевъдите по схемите за хуманно отношение. Тогава одобреният финансов ресурс се разпредели по 35 млн. лв. за всяка от двете схеми – „Помощ за реализирането на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към птиците" и „Помощ за реализирането на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към свинете”.

Помощта по двете схеми за хуманно отношение се предоставя на едно стопанство за покриване на допълнителни разходи или пропуснати доходи, свързани с изпълнение на доброволни ангажименти за хуманно отношение към животните, поети за най-малко 5 години.

През 2020 г. 64 свиневъди получиха 19 255 304 лв. по държавната помощ за хуманно отношение към свинете, а 226 стопани получиха над 37 млн. лв. за хуманно отношение към птиците.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст